YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2008

Çöpten 4 Milyon Ağaç Çıktı

  • Radikal Çevre Raporu     

    21.02.2008 Radikal

    Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı, Türkiye'de üç yılda 825 bin ton atık topladığını ve ekonomiye kat 400 milyon YTL'ye ulaştığını açıkladı. Bu sayede yaklaşık 4 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı. (aa)

    Kar Yağdı, Kepekli Diye Beğenmediler
    Yeraltı ve yerüstü suları hızla azalan Konya'da hafta sonu kar kalınlığı kent merkezinde 30 santimetreyi, Beyşehir'de 42 santimetreyi, Hadim gibi yüksek kesimlerdeyse 1 metreyi buldu. Ancak 'son 20 yılın en iyi kar yağışı' bile DSİ'nin yüzünü güldürmeye yetmedi. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara "Yağan kar son yıllarda Konya Kapalı Havzası için sevindiriciydi. Ama bu karın kepek kar olmasına üzüldük" dedi. Kepek kar, su yoğunluğu çok az olan karı nitelendirmekte kullanılıyor.

    Pınarbaşı kepek karın beklenen su verimini sağlamayacağını anlattı: "İki yıl önce Konya'ya yağan kar yüzünden ağaçların dalları kırılmış, direkler devrilmişti. O dönem yağan karın su yoğunluğu yüzde 45'ti. Şimdiki karın yoğunluğuysa sadece yüzde 11. Yani hacminin yüzde 11'i su. Erime sonucu ortaya çıkan suyun sadece yüzde 15'i yeraltına iner. Bu oran da ancak yavaş erime olursa geçerli. Rüzgârın etkisiyle hızlı erime olursa daha da az yeraltına besleme olur. Kaba hesaplamayla yağan son karın yeraltına faydası 75 milyon metreküp civarında ancak olur." Konya'da yeraltına yılda 1 milyar 150 milyon metreküp su inmesi gerekiyor. Yani son yağan karla elde edilecek 75 milyon metreküp su, gerekenin sadece yüzde 6'sı. Yani 'Çok kar yağdı' diye suyu boşa harcamayalım." (aa)

    Mamak Çöplüğü 32 Bin Konutu Aydınlatıyor
    Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Mamak katı atık alanından çıkan metanı bertaraf için kurduğu elektrik santralının kapasitesi ikiye katlandı. 32 bin konutu aydınlatan 11.2 megavatlık santral, Ankara'nın elektrik ihtiyacının yüzde 1.4'ünü karşılamaya başladı. (anka)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248098



        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu