YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2008

Amazon Meyvelerinin Gücüyle Uçtu!

  • Havacılık tarihinin biyoyakıt kullanan ilk uçağı dün başarılı bir deneme seferi yaptı. Boeing 747 tipi uçağın yakıt depolarından biri, Amazon'dan gelen meyvelerden elde edilen yağ tabanlı biyoyakıtla doluydu.
        

    25.02.2008 Radikal

    AP - LONDRA - Havacılık tarihinde bir ilk olarak, yakıt depolarından biri biyoyakıtla dolu Boeing 747 tipi bir uçak Londra'dan Amsterdam'a yaptığı ticari seferi başarıyla tamamladı. Virgin Havayolları'na ait uçağın seferi sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen havayolunun sahibi Sir Richard Branson, deneme uçuşuyla, biyoyakıtın normal yakıtlara göre daha az karbon salınımına neden olduğunu göstermek istediklerini söyledi.

    Biyoyakıt konusu tartışmalı

    Bir saat süren uçuş sırasında uçağın bir deposu Amazon ormanlarından getirilen çeşitli meyvelerden elde edilen yağ tabanlı biyoyakıtla doluydu. Deneme için Boeing 747-400 tipi uçağın depolarında herhangi bir yeniden düzenleme çalışması yapılmadığı açıklanırken, uçuştan elde edilen verilerin analiz sonuçları Virgin Havayolları tarafından temiz yakıtların geliştirilmesinde kullanılacak.

    Söz konusu deneme bazı çevrelerce çok faydalı olabilecek bir deney olarak tanımlanırken, bazı bilim insanları da biyoyakıtların çevreye faydası olup olmadığının tartışıldığı bugünlerde böyle bir deneyin anlamsız olduğunu öne sürdü. Londra'daki Dawnay Day Lochart isimli borsa şirketinin havayolu uzmanı James Halstead konuyla ilgili olarak "Richard gibi birinin uçakların küresel ısınmaya olan etkilerini azaltmak için milyarlar harcaması çok güzel fakat biyoyakıtların küresel ısınmaya karşı etkili olup olmadığı konusunda henüz cevaplanmamış çok fazla soru var" şeklinde konuştu.
    Günümüzde dünya çapında çeşitli biyoyakıtların geliştirilmesi hızla devam ediyor. Araştırmacılar özellikle benzine alternatif olarak mısır, çimen ve talaştan etanol elde edebilmek için çalışıyor. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalarsa biyoyakıtların normal yakıtlara göre daha fazla gaz salınımına neden olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni biyoyakıt gelişimini desteklemek için tarlaya döndürülen alanların işlenmesi sırasında kullanılan yöntemler. Bu yüzden pek çok çevreci biyoyakıtların küresel ısınmaya çözüm olmayacağı görüşünde. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma, ticari uçakların Afrika kıtasının toplamından daha fazla karbondioksit salınımına neden olduğunu göstermişti.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248422
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu