YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2008

Dünyanın Karnı Zil Çalıyor

  • Birleşmiş Milletler'den kötü haber var: Dünya genelinde açların sayısı artıyor ve durum bu kez çok ciddi...
        

    27.02.2008 Radikal

    LONDRA - BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) yöneticisi Josette Sheeran, İngiliz Financial Times gazetesine konuştu, durumun vahameti gözler önüne serildi. Yardıma gereksinimi olan ülkelere yetişmekte zorlandıklarını söyleyen Sheeran, artık Endonezya, Meksika, Yemen gibi ülkelerin de aç olduğuna, bazı gelişmekte olan ülkelerde günde üç yerine bir öğün yemek yenebildiğine dikkat çekiyor.

    Gıda fiyatlarının artmasıyla bütçe ihtiyacı da her hafta birkaç milyon dolar artan Dünya Gıda Programı, bağışçılar daha fazla maddi katkı sunmazsa yakında yapılan yardım miktarı ya da ulaşılan insan sayısında kesintilere başlanabileceğini öngörüyor. Örgütün verilerine göre geçen yıl dünyada gıda fiyatları yüzde 40 arttı. Financial Times, başyazısında "Gıda üretimini artırmanın önünde engeller var. Tarıma uygun arazilerin kısıtlı olması, toprakların bozulması, sulama sorunları gibi. Genetik bilimi gibi yeni teknolojiler devreye sokulabilir. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinde verimlilik artırılabilir. Biyoyakıtları sübvanse eden ülkeler kendine gelmeli ve Dünya Gıda Programı'na para vermeli. Dünyada herkesi doyurmaya yetecek kadar gıda var ama tabii amaç bu olursa" diyor.

    Açlığın yeni yüzü:Gıda isyanları!

    Zengin ülkelerin katkılarıyla birlikte Dünya Gıda Programı, 78 ülkede 73 milyon insanı 'doyuruyor'. Ancak bu rakam bile, dünyada yetersiz beslenen toplam insan nüfusunun onda birinden az. Aç nüfusa son eklenenlerse 2.5 milyon Afgan. Sheeran, gelinen noktayı 'Açlığın yeni yüzü' olarak yorumluyor: "Raflarda yiyecek var ancak insanlar piyasanın dışına itilmiş durumda. Bazı ülkelerde açlık yüzünden ayaklanmalar yaşanıyor." Sheeran'ın sözünü ettiği 'gıda isyanları' Fas, Yemen, Meksika, Gine, Moritanya, Senegal ve Özbekistan'da yaşandı. Pakistan 20 yıl sonra ilk kez gıda yardımlarını başlattı. Rusya süt, ekmek, yumurta ve yağ fiyatlarını altı aylığına dondurdu. Tayland da gıda fiyatlarını sabitleme planları yapıyor.

    WFP, temel gıda fiyatlarındaki artışa neden olarak, gelişmiş ülkelerde son birkaç yıldır ekonominin iyi gitmesiyle gelir düzeyinin ve dolayısıyla gıda talebinin artmasını, nüfus artışını, artan kuraklık ve selleri, petrol fiyatlarındaki yükseliş sonucu maliyetlerin katlanmasını gösteriyor. Dünyada orta sınıf büyüdükçe ete talep artıyor, bu yüzden hayvanların yem olarak tükettiği tahılların fiyatı da yükseliyor. WFP'ye göre en yoksul ülkeler bu yıl yüzde 2 daha az gıda ihraç edecek, ancak yine de tahıl ihracatı için yüzde 35 daha fazla ödeyecek. (The Guardian, bbc)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248582    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu