YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2008

Kentlere Göç Artıyor

  • 6.7 milyarlık dünya nüfusunun yarısının bu yılın sonunda kentlerde yaşayacak. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentlerde yaşayacağı tahmin ediliyor.
        

    27.02.2008 NTVMSNBC

    BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM, 2008 yılının sonunda kentlerde yaşayanların oranının dünya nüfusunun yarısına ulaşacağı tahmininde bulundu.

    BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi tarafından hazırlanan “Dünya Kentleşme Beklentileri” başlıklı raporda, 6.7 milyarlık dünya nüfusunun yarısının bu yılın sonunda kentlerde yaşayacağı ve yakın zamanda dünyadaki en yoğun kentleşme oranının Asya ve Afrika’da kaydedileceği öngörüldü.

    Raporda, 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun yüzde 70’inin kentlerde yaşayacağı tahmin edilerek, yine aynı dönemde, 2007’de sayıları 19 olan en az 10 milyon nüfuslu “mega kentlerin” sayısının 27’ye çıkacağı tahmininde bulunuldu. Gelecekte kentlilerin yarısının ise nüfusları 500 binden az olan küçük kentlerde yoğunlaşacağının altı çizilen raporda, 2050 yılında dünya nüfusunun 9.2 milyara çıkacağı, geçen yıl 3.3 milyar olan kentlerde yaşayanların sayısının ise 6.4 milyara yükseleceği kaydedildi.

    BM Nüfus Dairesi yetkilisi Hania Zlotnik raporla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Umarım dünyada giderek artan kentleşme oranı ekonomik kalkınmayla paralel gider” diye konuştu.

    Dünyanın gelişmiş ülkelerinde 2007 itibariyle nüfusun yüzde 70’inin zaten kentlerde yaşadığını belirten Zlotnik, bu oranın Afrika ve Asya’nın az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde yüzde 40’lara düştüğünü söyledi. BM yetkilisi, gelecek yıllarda ise en yoğun kentleşme oranının Afrika ve Asya’da görüleceğini kaydetti.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/437192.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu