YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Şubat 2008

105 Kelaynak Doğaya Bırakıldı

  • Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üreme istasyonunda koruma altında bulunan 105 kelaynak, doğaya bırakıldı.
        

    28.02.2008 CNN Türk

    Kaymakam Tuncay Sonel, Kelaynak Üretme İstasyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada yalnızca Fas'ta ve Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koloni halinde yaşayabilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynakların, tüm dünyanın ortak mirası olduğunu söyledi.

    Yöre halkı tarafından bolluk ve bereketin sembolü olarak nitelendirilen kelaynakların, Birecik için ayrı bir önem taşıdığını, 50 yıl öncesine kadar esnafın kelaynakların göç dönemlerinde işlerini bırakıp, şenlikler düzenlediğini belirten Sonel, kelaynakların bugün de aynı heyecanla karşılanması gerektiğini bildirdi.

    İlkbaharın gelmesiyle koruma altında bulunduruldukları kafeslerden doğaya salınan kelaynakların, birkaç ay boyunca Fırat Nehri çevresinde yaşamlarını sürdüreceklerini belirten Sonel, şunları kaydetti:

    "Normal şartlarda şubat ayının ikinci haftasında Birecik'e gelen ve burada yavrulayan kelaynakların, üreme döneminin ardından ağustos ayında yavrularıyla birlikte Nil Vadisi'ne göç etmesi gerekiyordu.
     
    Ancak son yıllarda göç yolunda yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle kelaynakların 1997 yılından bu yana göçlerine izin verilmedi.
     
    Göç tarihlerinde kafeslere alınan kelaynaklar, şubat ayında kafeslerden çıkarılarak doğaya bırakılmaya başlandı. Bu yıl da birkaç günlük gecikmenin ardından 105 kelaynak doğayla buluştu."

    Daha sonra kafesleri açılan kuşlar, doğaya bırakıldı.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/DIGER/haber_detay.asp?PID=223&haberID=432971
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu