YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Mart 2008

Yunus Alarmı!

  • Sualtı Araştırmaları Derneği, Japonya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen 12 yunusun kurtarılması için harekete geçti
        

    02.03.2008 Milliyet

    Japonya’da vahşi yöntemlerle yakalanan yunuslardan 12’sinin Türkiye’deki turistik tesislere getirildiği haberi, doğaseverleri harekete geçirdi. Ege ve Akdeniz’de turistik tesislerdeki havuzlarda gösteri ya da terapi amacıyla kullanılacağı düşünülen yunusların bulunmasını isteyen Sualtı Araştırmaları Derneği, yunusların havuzlarda sadece açlığa tepki vererek gösteri yaptıklarını savundu.

    Öldürmeyle eşdeğer

    Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu (SAD-DEMAG) yaptığı araştırmalar sonucunda, vahşi av yöntemleri ile canlı yakalanan 12 yunusun Türkiye’ye getirildiğini belirlediklerini ama yerlerinin henüz tespit edilemediğini söyledi. Küresel ölçekte birçok tehdit yüzünden ciddi yaşam savaşı veren yunusların canlı yakalanmalarının, Dünya Koruma Birliği tarafından kasten öldürmeyle eşdeğer olduğunu hatırlatan dernek, Türkiye’nin de bu suça ortak olduğunu belirtti.

    Değeri 100 bin dolar

    Grup Koordinatörü Özgür Keşaplı Didrickson, ölü bir yunusun yaklaşık 600 dolar, gösteri amaçlı canlı yunusun ise 100 bin dolara satıldığını belirterek şunları söyledi: “Ülkemiz yetkililerinin 2007 yılında kendi sularımızda izin verdikleri canlı yunus avından sonra bu kez Japonya’dan canlı yunus ithal ederek bu katliamın sürmesine katkı verdiğini gördük.

    Uluslararası Balina ve Yunusları Koruma Derneği’nin (WDCS) Japonya’daki uzmanları bize kanlı avda canlı yakalanan 12 yunusun ülkemize gönderildiğini söyledi. Kuşadası ve Alanya’daki havuzlar için getirildiklerini ve yaz aylarında gösteri ve hasta terapisi amacıyla kullanılacaklarını öğrendik. Bu izinlerin bir daha verilmemesini ve tesislerde bulunan yunusların kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

    http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=500750&Date=02.03.2008

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu