YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Mart 2008

İzmir Kuş Kaynıyor

  • Radikal Çevre Raporu
        

    01.03.2008 Radikal

    Gediz Deltası'nda yapılan kış ortası su kuşu sayımında bölgede rekor sayıda kuş belirlendi. Sayım ekibine, uzmanların yanı sıra gönüllüler de katıldı. İzmir Kuş Cenneti'nde geçen yıllarda ortalama 70 bin kuşu sayılırken bu kez 53 türden 90 bin 617 su kuşu tespit edildi. Mavişehir ile Çamaltı Tuzlası arasında kalan güney bölgede 39 bin 486, Tuzla, Homa Dalyanı ve sazlıkları içine alan orta bölgede 42 bin 559 ve sazlıklarla Foça Tepeleri arasında kalan kuzey bölge ve Harmandalı Çöplüğü'nde 8 bin 572 su kuşu sayıldı. Ekipler ayrıca, İzmir Körfezi'nde de 4 bin 289 su kuşu tespit etti. Yetkililer "Muhtemelen soğuk geçen kış nedeniyle kuşlar kışlamak için daha güneye indi ve bölgemizi seçti. Ayrıca alanda yapılan koruma çalışmaları da buna katkı sağladı" dedi. Kuş sayımı teleskop veya dürbün kadrajına giren büyük sürülerin gruplar halinde sayılmasıyla yapılıyor. Sisli hava ve değişik ışıklar altında farklı sayım teknikleri izleniyor. Doğa Derneği 2 Mart Pazar günü Terkos Gölü'nde meraklılara açık bir kuş sayımı etkinliği düzenleyecek ve sayımın püf noktalarını öğretecek. Ayrınıtıl bilgi derneğin internet sitesinde yer alıyor. (aa, Radikal)

    Yatağan'da Dev Eylem Hazırlığı

    Yatağan'da 5 bin yıllık Lagina Antik Kenti yakınlarına, arkeolojik sit alanına kurulmak istenen termik santral için çevrecile 'dev eylem' hazırlığında. Türkiye Yeşilleri Eş Başkanı Bilge Contepe "Görünen o ki birileri Yatağan'ı ve halkını gözden çıkarmış. Halen faaliyeti devam eden ilk santral nedeniyle Hekate Tapınağı'nın bulunduğu alandaki Kral Yolu, kömür yolu haline getirildi " dedi. Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu ise "Yasal süreç tamamlanır, gerekli izinler alınırsa bölgede ikinci bir santral kurulabilir" dedi. (dha)

    Gökçek'i Durdurun 

    İnşaat, Çevre, Kimya Mühendisleri ve Ankara Tabip odaları Kızılırmak'tan Ankara'ya getirilen suyun içilmesi ve kullanılmasının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açacağını iddia ederek, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in durdurulmasını" istedi. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu önceki gün Kızılırmak'tan gelip Ankara'da musluktan akan ilk suyu kendisinin içeceğini açıklamıştı. (aa)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248906
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu