YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Mart 2008

Çevre Bakanı: Kyoto’ya Hazırız Ama...

  • Çevre ve Orman Bakanı, Türkiye’nin Kyoto protokolünü imzalamaya hazır olduğunu belirterek “Ancak, bazı şartlarımız var. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Özel şartlarımızın dikkate alınacağını umut ediyorum” dedi.
        

    03.03.2008 NTVMSNBC

    ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin, Kyoto Protokolü sonrası döneme yönelik çalışmalarda aktif rol almadığı şeklindeki eleştirilere katılmadığını belirterek, “İklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili uluslararası toplantılara katılıyor, tartışmalarda yer alıyor ve görüşlerimizi anlatıyoruz” dedi.

    Endonezya’nın Bali kentinde geçen yıl Aralık ayında düzenlenen toplantıya Türkiye’nin büyük bir ekiple katıldığını vurgulayan Eroğlu, kendisinin de Bali toplantısı öncesinde Tunus’taki toplantıya gittiğini anımsattı. Toplantıda bir konuşma yaptığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

    “Orada, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili faaliyetlerin içinde aktif olarak yer alacağını ifade ettim. Bali’ye ben gidemedim ama bakanlık müsteşarımız başkanlığında geniş bir ekip katıldı. Tam o sırada bakanlığımızın bütçesi görüşülecekti. Bütçe, Meclis’te görüşülürken bakanın olmaması diye bir şey olamaz o bakımdan Bali’ye katılamadık. Ama gerek Dışişleri Bakanlığından gerek bakanlığımızdan gerekse Devlet Planlama Teşkilatından çok sayıda uzman grupta yer aldı. Oradaki tartışmalara katıldı, fikirlerini anlattı. Müzakereleri takip etti.”

    Türkiye’yi Kyoto Protokolü’nü imzalama aşamasına getirecek çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Eroğlu, “Ancak, bazı şartlarımız var. Daha önce de söylemiştik. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Özel şartlarımızın dikkate alınacağını umut ediyorum. Biz her zaman Kyoto’yu imzalamaya hazırız” dedi.

    Yapılması gerekeni fazlasıyla yapıyoruz

    Türkiye’nin, Kyoto Protokolü öngördüğü birçok uygulamayı fazlasıyla yaptığına işaret eden Eroğlu, özellikle son 5 yılda yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin çalışmalara büyük önem verdiklerini anlattı.

    Enerji tasarrufuna da gerekli hassasiyeti gösterdiklerini belirten Eroğlu, şunları kaydetti: “Trafikten kaynaklanan gaz emisyonlarını azaltma yolunda ciddi tedbirler alındı. Ayrıca, karbondioksit yutak alanları bilinen ormanlar, sulak alanlar ve meralar konusunda çok büyük adımlar attık. Bu nedenle, pek çok sulak alan kurtarıldı. Seyfe’deki sulak alanları, Sultansazlığı’nı hemen hemen kurtardık. Bafa Gölü’nde büyük projeler var hayata geçireceğimiz. Manyas Gölü ile ilgili projeler hazırlanıyor, bunları da hemen hemen bitirdik. Rüzgar santralleri ve hidroelektrik santralleri yapımları devam ediyor. Türkiye, kendisine yakışır şekilde küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeye devam ediyor.”

    http://www.ntvmsnbc.com/news/437761.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu