YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Mart 2008

Kuraklığın Nedeni: "Küresel Loşlaşma

  • Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Duygu, bacalardan çıkan partiküllerin atmosferdeki su buharlarına yapışıp havada asılı kaldığı ve tabaka haline gelerek güneş ışınlarını engellediği ''küresel loşlaşmanın'', kuraklığa neden olduğunu kaydetti.
        

    04.03.2008 CNN Türk

    Ergin Duygu, "küresel loşlaşma"nın, İsrail ve ABD'de son yıllarda yapılan araştırmalarda hava hareketlerini etkileyen yeni bir faktör olarak tespit edildiğini söyledi.

    Özellikle yoğun nüfuslu ve sanayileşmiş bölgelerde bacalardan ve egzozlardan çıkan tozların ve partiküllerin gökyüzünde bir tabaka halini alarak, güneş ışınlarının dünyaya ulaşma oranlarını azalttığını anlatan Duygu, bu durumun "küresel loşlaşma" olarak tanımlandığını ifade etti.

    Yağmur ve kar gibi yağışların, yeryüzünden yükselen su buharları ve moleküllerin saf halde birleşmesiyle oluştuğunu belirten Duygu, loşlaşmaya neden olan tozların, su buharlarının birleşip yağışa dönüşmesini önlediği için kuraklığa neden olduklarını söyledi.

    "Güneş ışınları ortalama yüzde 37 azaldı"

    Ergin Duygu, İsrailli ziraat araştırmacılarının güneş enerjisi ölçüm çalışmaları sırasında güneş ışınlarının bölgeye 100 yıl öncesine göre yüzde 20 daha az düştüğünü belirlediklerini aktardı.

    Konuyla ilgili geniş çaplı ilk araştırmanın, ABD Enerji Bakanlığı'nca gerçekleştirildiğini bildiren Duygu, daha sonraki araştırmalarda Asya, Avrupa ve Rusya'da güneş ışınlarının azaldığının tespit edildiğini, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının ortalama yüzde 37 oranında azaldığının ortaya konulduğunu kaydetti.
     
    Duygu, önceleri loşlaşma nedeniyle güneş ışınlarının dünyaya daha az gelmesinin dünyayı serinleteceği öngörüsünün geliştirildiğini belirterek, "Loşlaşmanın güneş ışınlarını azalttığı için küresel ısınmaya 'fren' olması bekleniyordu, ancak kuraklık yaratarak destek oldu" dedi.

    "Dünya giderek kuraklaşıyor"

    Duygu, sanayileşme ve yoğun otomobil kullanımının hava kirliliğine neden olduğunu ifade ederek, "Küresel loşlaşma ayrıntılı incelenince hemen her kıtada ancak özellikle nüfusun fazla olduğu sanayileşmiş bölgelerde yoğun kirlilik görülüyor. Loşlaşma, Çin ve Hindistan'da 'kara bulut'a dönüştü. Dünya giderek kuraklaşıyor" diye konuştu.

    Küresel loşlaşmanın Türkiye'de ne kadar etkili olduğunun henüz açıklanmadığını da belirten Doç. Dr. Ergin Duygu, "Sera gazları atmosferden 100 yılda temizleniyor. Ama bu partiküller, bir süre atmosfere salınmayınca kısa sürede yok olabiliyor. Bir an önce uygun teknolojiler geliştirilmeli ve kullanılmalı" dedi.

    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=434272
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu