YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2008

Biz Karşı Çıkarsak Yapamazlar!: Nükleere Günler Kaldı

  • Nükleer santral ihalesiyle ilgili yönetmelik taslağına Sayıştay’ın onay vermesiyle, uzmanların ve birçok meslek ve sivil toplum örgütünün “nükleer macera” olarak nitelediği nükleer santral için “halktan” başka engel kalmadı.         

    07.03.2008 Birgün 

    Nükleer santral ihalesiyle ilgili yönetmelik taslağına Sayıştay’ın onay vermesiyle, uzmanların ve birçok meslek ve sivil toplum örgütünün “nükleer macera” olarak nitelediği nükleer santral için “halktan” başka engel kalmadı. Enerji Bakanlığı'nın 10 gün içinde ihaleye çıkmaya hazırlandığı belirtilirken, nükleerden pastasından pay kapmak için bekleyen yerli-yabancı birçok şirket de son hazırlıklarını tamamlıyor.

    Daha önce nükleer santralde davet ilanı için tarihi 21 Şubat olarak belirleyen ancak Sayıştay'ın görüşü oluşmadığı gerekçesiyle takvimde bir değişiklik yapan Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Sayıştay'ın nükleer santrale ilişkin yönetmelik hakkındaki görüşü geldi. Taslağın, esasına ilişkin herhangi bir itiraz yok. Bu görüşle birlikte sürecin artık son aşamasına yaklaşıldı. Bakanlar Kurulu'nun bu yönetmeliği onaylamasıyla ihaleye çıkılmasının önünde herhangi bir engel yok" dedi. Aynı yetkili, yönetmeliğin kısa süre içinde Bakanlar Kurulu tarafından onay için Cumhurbaşkanlığı'na gönderileceğini belirterek, "Bu süreç de dikkate alındığında en geç 10 gün içinde ihaleye çıkılır. Daha fazla bir gecikme öngörülmüyor" diye konuştu.

    Mahkemeden Yabancı Personle Ret

    Anayasa Mahkemesi ise, dün CHP ve DSP'nin Nükleer Kanunu'nun bazı hükümelerinin iptali istemiyle açtığı davada kararını açıkladı. Anayasa Mahkemesi, sadece Kanun’un geçici 1. maddesinin ikinci cümlesindeki “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, görevlerini yerine getirirken özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde kadro aranmaksızın uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilir” hükmünün iptaline karar verdi.

    Hükümet, toplam 5,000 MW büyüklüğünde üç nükleer santral yapılmasını planlarken, Başbakan Erdoğan ihaleyi mayıs ayında sonuçlandıracaklarını söyledi. Şimdiye kadar, ilk santralın Mersin Akkuyu'da ikincisinin ise Sinop'ta kurulacağı açıklandı. Birgün Ekonomi

    Nükleere Nasıl Gelindi?

    AKP hükümeti, enerji piyasasına girmek isteyen özel sektörün ve liberal politikaların savunucusu IMF'nin talebi sonucu kanunlarda değişiklik yaparak kamunun, KİT'lerin enerjiye yatırım yapmasını durdurdu. Türkiye'nin enerji tüketimi ve ihtiyacı her geçen gün artarken, son 5 yıldır enerji yatırım yapmayan hükümetin politikaları sonrasında Türkiye bir enerji darboğazına sürüklendi ve bu durumu fırsat bilen hükümet 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği Nükleer Kanunu'nu geçirdi. Hükümet, nükleer için halka “enerji darboğazı”nı gerekçe gösterirken, Enerji Bakanı'nın kendisi ve enerji-nükleer uzmanı birçok akademisyen ve meslek örgütü, çok yüksek paralara mal olacak nükleerin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 5'ini karşılayacağını vurguladı.

    http://www.birgun.net/bolum-59-haber-60337.html#haber_basi
        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu