YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2008

Birecik'in Ünlü Keynaklarından 3'ü Firar Etti

  • Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi ile Fas'ta yaşayan ve vücutlarına bağlanan uydu takip cihazlarıyla göç yoluna bırakılan 5 kelaynaktan 2'si dönerken, 3'ü Kızıldeniz üzerinde kayboldu.
        

    08.03.2008 CNN Türk

    Ortalama ömürleri 25- 30 yıl olan ve üreme dönemleri olan şubat ayından ağustos ayına kadar Birecik'te kalan kelaynaklar, nesillerinin tükenme riskiyle karşı karşıya olmaları nedeniyle 1990'da koruma altına alınmıştı.
     
    3 yıl öncesine kadar 50 civarında olan kelaynakların sayısının 105'e ulaşması üzerine geçen yıl ağustos ayında Birecik Kaymakamlığı'nın sağladığı finansal destekle göç yollarının belirlenmesi için 5'ine cihaz takılıp, gökyüzüne bırakıldı.

    Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, 17 yıldan bu yana göç etmeyen kuşların göç yollarını belirlemek için vücutlarına bağladıkları uydu takip cihazı ile göç yoluna bırakıldığını söyledi.
     
    Ağustos ayında Kelaynak Koruma İstasyonu'ndan salıverilen kelaynaklardan 2'sinin yaklaşık 10 gün sonra Suriye'den döndüğünü belirten Kaymakam Sonel, "Diğer 3 kelaynak ise göç yoluna devam etti.
     
    Yaklaşık 40 gün boyunca bunları takip ettik. Kelaynaklar Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan, Yemen'i geçip Kızıldeniz'e ulaştı. Kızıldeniz'in Etiyopya'ya yakın bölgesinde kelaynaklarla irtibatımız kesildi" dedi.

    Kuşların Etiyopya'nın ardından son durak olan Eritre'ye ulaşmasının hedeflendiğini, ancak aylardır sinyal alınamayan kelaynakların insan ve doğa faktöründen etkilenmiş olabileceğini vurgulayan Sonel, kuşların döneceklerini umduklarını söyledi.
     
    Sonel, şu anda 105 olan kuş sayısının, yeni yavrularla 140'a ulaşmasını beklediklerini, bu yıl ağustos ayında 5 kelaynağın daha göç yoluna gönderileceğini belirterek, uygulamayla ilgili deneyim kazandıklarını sözlerine ekledi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=435893
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu