YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2008

Radiohead, Atmosfere Bıraktığı "Ayakizi"ni Araştırdı

  • İngiltere'nin en ünlü Rock gruplarından biri olan Radiohead, turneleri sırasında atmosfere bırakılan karbon miktarını görüp, küresel ısınmaya olan etkilerini ölçmek (karbon ayakizlerini görebilmek) için bir araştırma yaptı. Enstrümanlarını konser salonlarına deniz yoluyla mı uçakla mı yollamak daha az karbon yaratıyor, izleyicilerin konser yerlerine ulaşımı sırasında ne kadar karbon açığa çıkıyor gibi pekçok sorunun cevaplandığı araştırma, grubun 2008’deki turnelerini de etkileyecek.
        

    06.03.2008 NTVMSNBC

    Araştırma sonuçlarından yola çıkarak 2008’de şehir merkezlerinde konserlere ağırlık vermeye karar veren grubun üyelerinden Colin, bundan sonra yapacaklarını, sitelerinde şöyle anlatıyor:

    Bu yıl “Best Foot Forward” şirketinden son iki Radiohead turnesinde atmosfere bıraktığımız karbon ayakizimizi bulmasını istedik. Amacımız yarattığımız karbon kirliliğini azaltabilmekti. Turneler bizim için çok önemli. Yaptğımız işin en zevkli ve tutkulu kısmı. Bu yüzden de turneye çıkmayı çok istiyoruz. Best Foot Forward şirketinden Amerika’da yaptığımız iki turneyi karşılaştırmasını istedik. Bir tanesi şehrin dışında, büyük sahnelerde verdiğimiz konserleri diğeri de daha küçük sahnelerde ve şehrin içinde verdiğimiz konserleri içeriyordu. Onlardan hangi turneye katılan seyircinin daha az karbon emisyonu yarattığını bulmalarını istedik. Radiohead olarak kendi grubumuzun yarattığı karbon ayakizimizi daha önceden biliyorduk, ancak Radiohead hayranlarının yarattığı karbon ayakizini öğrenmek istiyorduk. Hayranlarımız konserlere gelmek için nasıl seyahat ediyorlar, konsere geldiklerinde ne tüketiyorlar, ne kadar bira içiyorlar gibi.....

    Hayranlarımızın bizi seyretmek için yarattığı karbon kirliliğini azaltmak istiyoruz. Araştırmamız şunu gösterdi, hayranlarımızın konsere gelirken kullandıkları ulaşım araçları turnelerimizin yarattığı karbon kirliliğini azaltabilir. Gördük ki şehir merkezlerinde daha küçük salonlarda verilen konserlere gelen hayranlarımız daha az karbon kirliliği yaratıyor. O yüzden de bundan sonra mümkün olduğunca şehir merkezlerinde konser vereceğiz. Bir de enstrümanlarımızı hava yoluyla değil de deniz yoluyla konser salonlarına yolladığımızda 47 ton karbondioksit salınımını engellemiş oluyoruz. 2008’deki turnelerimizde enstrümanlarımızı deniz yoluyla ulaştıracağız ve bu turneler sırasında biz de daha az uçak kullanmaya çalışacağız, karayolunu ya da trenle ulaşımı tercih edeceğiz. Bu araştırmanın iyi niyetle yapılmış bölgesel bir araştırma olduğunun farkındayız ancak bu bir başlangıç. Bu konuda edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşacağız.

    http://dogalhayat.ntvmsnbc.com/news.aspx?newsID=140
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu