YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2008

Avrupa'da İlk Yeşil Uçuşlar Başladı

  • Uygulamayı başlatan SAS her 10 uçuşundan sekizini "Yeşil Uçuş"a çevirmeyi planlıyor. Norveç, Danimarka gibi ülkelerde de bu politika uygulanmaya başladı. Yeşil uçuşlarda daha az yakıt harcanıyor. Böylece şirket de kazanıyor...
        

    06.03.2008 Bianet

    İskandinav havayolları SAS Avrupa’daki ilk yeşil uçuşları 5 Mart'ta başlattı.

    "Yeşil uçuş mu yoksa iyi bir tasarruf politikası mı" sorularını bir kenara bırakırsak bu programın benzerini uygulayacak olan diğer büyük şirketler de hava trafiğiyle çevreye verdiği kirliliği en azından kısmen azaltmış olacaklar.

    Yeşil uçuş ve alternatif hava yakıtı programıyla küresel ısınmayla ilgili kendilerine yönelen eleştrileri bir parça  hafifleteceklerine inanan SAS grubu 2012'ye kadar her 10 uçuşundan sekizini Yeşil Uçuş'a çevirmeyi hedefliyor. SAS  yeşil uçuş programını kamuoyuna SK7011 sayılı uçağıyla Finlandiya yönüne rotalı uçuşla açıkladı.

    Yeşil uçuşlar nasıl gerçekleşecek?

    Uçak havalanmadan önce pistte uzun süre kalkışı beklemeyecek. Çünkü uçaklar kalkmadan önce uçuş trafiğine göre tıpkı taksiler gibi diziliyorlar.

    Bu arada uçuş pozisyonunu almak için aslında gereksiz olan birkaç tur yapıyor. Havalandıktan sonra eğer uzun mesafeli uçuşsa havadayken hız yapmayacak, yere inerken de yakıt kullanımı (otomobillerin yokuş aşağı inerken yakıt kullanımını azaltması gibi) en az düzeye çekecek. Böylece saatte yaklaşık 5 ton yakıt tasarrufu sağlanacak.

    Yani uçak kullanacağı yakıt miktarını azaltabildikçe çevreyede daha az karbondioksit gazı yayacak. Böylece hem şirket hem çevre kazanacak. Bu arada ulaşım noktasına tam zamanında gitmek için hava trafiğinde yeni bir dijital program kullanılacak. Bu programa göre pilot daima bulunduğu nokta ve ulaşım noktasına uzaklığı ve kalan süreyi bilecek.

    Yılda 50 bin ton daha az karbondioksit

    İskandinav havayolları İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya havayolları ve bu ülkelerdeki diğer orta büyüklükteki hava trafiği şirketleriyle anlaşarak bu tasarruf politikasını uygulamaya başladı.

    Bugün Stockholm’de başlayan yeşil uçuşlar önümüzdeki ay Goteborg kentinde daha sonra Norveç’in başkenti Oslo gerçekleşecek. Yakıt tasarruflu bu uçuşların yanısıra SAS alternatif hava yakıtı araştırmalarını sürdürdüğünü belirtiyor. Aynı zamanda uçuş tekniği ve uçak teknolojisinin geliştirebilmek de çevreye uçakların verdiği zararı azaltacak.

    Çevreye zararlı karbondioksit gazının yüzde ikisi uçuş trafiği esnasında ortaya çıkıyor. Havada yükselen karbondioksit gazı küresel ısınmanın ve dolayısıyla iklim değişikliklerinin en önemli sebeplerinden biri. İskandinav havayolları şu anda 300 uçağa sahip ve sadece geçen yıl 107 bin 790 adet uçuş yapmış.

    Eğer bu programı geçen yıl uygulamış olsaydı, havaya 50 bin ton daha az karbondioksit gazı yaymış olacaktı. (ŞS/GG)

    Bilgi: Her bir uçağın boş olarak henüz yolcu almadan bir dakika içinde harcadığı yakıt miktarı 25 kg ve en kısa mesafeli her bir uçuşta dahi 450 kg karbondioksit gazı hava yayıyor.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/105401/avrupada-ilk-yesil-ucuslar-basladi    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu