YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2008

Maden Yasalara Rağmen Açıldı, İnaylılar Suç Duyurusunda Bulunacak

  • "Kışladağ’da hukuk fakülteleri derslerinde, kötü örnekler olarak okutulması gereken olaylar yaşanıyor" diyen İnay Vicdan Hareketi Kışladağ Altın Madeni'nin hukuk dışı işletilmesine izin verdiği için Bakanlık ve Valiliği suçluyor.
        

    10.03.2008 Bianet

    Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) ve Elele Hareketi bileşeni olan İnay Vicdan Hareketi İzmir'de Kışladağ Altın Madeni'nin hukuk dışı açılışı için yaptığı açıklamada Eldorado Gold Tüprag şirketi yetkilileri, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Uşak Valiliğini hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdular.

    İnay Vicdan Hareketi sözcüsü Muammer Sakaryalı yaptığı yazılı açıklamada "Bakanlık kanunsuz emir verebilir mi? Bir vali bu kanunsuz emri uygulayabilir mi? Bakanlık kanunsuz emir verirse, bu emri vali uygularsa suçlu olmazlar mı? Peki bunların yakasına kim yapışacak?" diye sordu.

    Danıştay 6. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen madenin hukuk dışı açıldığını ifade eden Sakaryalı "Kışladağ’da hukuk fakülteleri derslerinde, kötü örnekler olarak okutulması gereken olaylar yaşanıyor" dedi.

    Sakaryalı hukuk dışı olarak nitelendirdikleri süreci şöyle özetliyor: "11 Temmuz 2006'da resmen açılışı yapılan altın madeninin ÇED olumlu belgesinin iptali davası açıldı, Manisa idare mahkemesi ikiye bir oyla itirazı reddetti ama temyiz incelemesini yapan Danıştay 6. Dairesi oy birliğiyle 11 Temmuz 2007'de işlemin yürütülmesini durdurdu ve Kışladağ altın madeni 17.08.2007 tarihinde resmen kapatıldı.

    "Danıştayın ÇED olumlu belgesinin 'açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanmasını telafisi imkansız zararlar doğacağı için' yürütmesinin durdurmuş olmasına bağlı olarak; madenin Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Deneme İzni, Açılma Ruhsatı, su kuyularının açılmasının izinleri de iptal edildi ve madenin açılması hukuken olanaksız hale geldi.

    "8 Kasım 2007'de şirket Bakan Kürşat Tüzmen’e mektup yazdı, İnternet sitesinde 'Türkiye’de hükümet yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor, en kısa zamanda madeni açacağız' açıklamasına yer verdi.

    "6 Şubat 2008'de Danıştay 6. dairesi, maden karşıtlarının itirazlarını haklı buldu. İdari Yargılama Usulü Yasasının 52. maddesi gereğince bozma kararı, 9 Temmuz 2007 tarihli yürütmeyi durdurma kararı devam ediyor. Manisa İdare mahkemesi de Danıştay’ın anılan kararını taraflara duyurdu. Başkaca bir karar verilmedi." (EZÖ/GG)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/105473/maden-yasalara-ragmen-acildi-inaylilar-suc-duyurusunda-bulunacak
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu