YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2008

Küresel Isınma Sazanı Unutturacak

  • Beyşehir ve Çavuşçu Gölü’nün kıyı kesimlerindeki donun çözülmesiyle balıkçılar, göle açılmaya başladı ancak beklenen verim alınamıyor. Sazan ve turnasıyla bilinen Akşehir Gölü’nün kuruması yüzünden bölgede balıkçılık tamamen sona erdi.
        

    10.03.2008 NTVMSNBC

    Küresel ısınma sazanı unutturacak

    Beyşehir ve Çavuşçu Gölü’nün kıyı kesimlerindeki donun çözülmesiyle balıkçılar, göle açılmaya başladı ancak beklenen verim alınamıyor. Sazan ve turnasıyla bilinen Akşehir Gölü’nün kuruması yüzünden bölgede balıkçılık tamamen sona erdi.

    Sazan ve turnasıyla bilinen Akşehir Gölü’nün kuruması yüzünden de bölgede balıkçılık tamamen sona erdi.

    Son yıllarda, küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azalması, bilinçsiz tarımsal sulama ve sulak alanların yeni tarım alanları için kurutulması gibi nedenler yüzünden Türkiye, önemli oranda kullanılabilir suyunu kaybetti.

    Göller ve sulak alanlar kurudu, yer altı suları metrelerce düştü, barajlardaki sular azaldı. Suyun kaybedilmesi, ekonomik açıdan da büyük zararlara yol açtı. Ülkenin birçok bölgesinde balık ve kamışa dayalı geçimini sağlayan birçok aile zorunlu olarak meslek değiştirdi, göç etti.

    Sulak alan kaybı ve ekonomi açısından bakıldığında en fazla etkilenen bölge Konya ve çevresi oldu. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün su miktarı son 10-12 yılda yaklaşık yarı yarıya azalarak 2 milyar 995 milyon metre küpe (son ölçümlere göre) düştü.

    Su miktarındaki azalma, gölün kar sularıyla değil kanalizasyon atıklarıyla beslenmesi gibi etkenler yüzünden Beyşehir Gölü’nde meydana gelen aşırı otlanma ve kirlilik balıkçılığı olumsuz etkiledi.

    Bir süre öncesine kadar yılda 500 tonu sazan, 400 tonu levrek olmak üzere toplam 2 bin tona yakın balığın üretildiği gölde, bilinçsiz balıkçılığın da etkisiyle balık üretimi ciddi oranlarda düştü.

    Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, 150 balıkçının önceden günde 10 tona yakın balık çıkardığını, bunun da geçimlerini sağlamaya yettiğini söyledi.

    Çıkarılan balıkların ülkenin birçok iline gönderildiğini hatta bazılarının işlenerek ihraç bile edildiğini dile getiren Erdoğan, “Gölde balık stoku yok. Şimdi sadece az miktarda sazan çıkıyor. Gölden günde balıkçı başına 2 kilo balık alınabiliyor. Yıl konusunda değerlendirme zor ama yılda 50 ton sazanı bulamıyoruz. Bundan kazanılan parayla balıkçı teknesinin mazotunu bile alamıyor. Beyşehir Göle’nde balıkçılığın çok az ömrü kaldı” dedi.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/438593.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu