YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2008

İklim Değişikliği Rekabeti Kızıştırır

  • Avrupa Birliği'nin hazırladığı yeni bir rapor, küresel ısınmanın etkisi şiddetlendikçe, azalan kaynakların paylaşımı için çatışmaların artacağı uyarısında bulunuyor.
        

    10.03.2008 BBC Turkish

    Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Javier Solana ve Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in hazırladığı raporda, Kuzey Kutbu çevresinde yoğunlaşan rekabet bu duruma örnek olarak gösteriliyor.

    Kutup bölgesindeki buzulların erimesi, buradan geçiş imkanlarını artırmış, bölgenin büyük doğal gaz ve petrol yatakları da bölgeyi çevreleyen Rusya, Kanada, ABD ve Avrupa ülkelerinin hak iddiasıyla burada faaliyetlerini yoğunlaştırmasına yol açmıştı.

    Hatta, Rusya'dan bir ekip, deniz dibine inerek bayraklarını dikmişti.

    Raporda, iklim değişikliğinin, Rusya ve Batı arasında, Kuzey Kutbu'ndaki geniş kaynakların paylaşımı konusunda tehlikeli bir rekabeti tetikleyebileceğinin altı çiziliyor.

    Brüksel'de hafta sonu toplanacak olan üye ülkelerin liderlerine sunulacak olan raporda, iklim değişikliği sonucu kalkınmakta olan ülkelerde gıda ve su sıkıntıları başgöstereceği de kaydediliyor.

    Bunun sonucu olarak ise Avrupa'ya büyük göç akınları olabileceği uyarısında bulunuluyor.

    Yedi sayfalık rapor ayrıca, iklim değişikliğinin başlı başına bir tehdit olmanın yanı sıra, tehditleri katlayarak artırıcı etki yaratacağını vurguluyor. Avrupa için, enerji savaşlarından kitlesel göçlere, siyasi radikalizme kadar birçok sorunu derinleştireceği belirtiliyor.

    Brüksel'deki BBC muhabiri raporun fazla bir çözüm önerisi getirmediğini kaydediyor. Bilimsel değil, siyasi yönü ağır basan raporda diyalog ve araştırmaların devamı öneriliyor.

    Avrupa Birliği küresel iklim değişikliği ile mücadele önlemlerinde dünya lideri olma iddiasında. Birlik, uyguladığı sınırlamalarla da gurur duyuyor. Örneğin karbon ticareti uygulaması yakında ilk kez havacılık sektörü için de uygulamaya geçirilecek.

    Ancak karbon salımları veya otomobillerin egzoz gazlarına getirilecek sınırlamalar, sık sık üyeler arasındaki siyasi çekişmelere kurban edilebiliyor.

    Dolayısıyla aslında bu rapor, bu hafta sonu toplanacak liderlere, bu kritik konuda daha uzlaşmacı olmaları telkininde bulunuyor.

    http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2008/03/080310_eu_climate.shtml
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu