YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mart 2008

AB'nin Gündemi İklim Değişikliği

  • Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının bugün başlayan ve iki gün sürecek zirvesinde, iklim değişikliği ve enerji güvenliği konuları ele alınacak.
        

    13.03.2008 BBC Turkish

    Birlik, sera gazları üretiminin azaltılması için küresel girişimlere önderlik etme arayışı içinde.

    AB, önümüzdeki on yıl zarfında sera gazlarını ciddi miktarda azaltma vaadinde bulunmuştu.

    Bu zirvede, üye ülkeler, aralarındaki derin görüş ayrılıklarına karşın, iklim değişikliğiyle mücadele için alınacak önlemler ve enerji politikalarında reformlara gidilmesi için, sıkı bir takvimin belirlenmesine çalışacak.

    Zirvenin taslak metnine göre, Haziran ayına dek AB'nin enerji pazarının serbestleştirilmesi ve Aralık'a kadar da sera gazları salımlarının azaltılması, üyelerin yenilenebilir enerji kaynakları ve biyo-yakıtlarla ilgili atılacak adımlar üzerinde anlaşma taahhüdünde bulunmaları söz konusu.

    Liderlere sunulmak üzere hazırlanan bir raporda, küresel ısınmanın etkisi şiddetlendikçe, azalan kaynakların paylaşımı için çatışmaların artacağı uyarısında bulunuldu.

    Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Javier Solana ve Avrupa Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner'in hazırladığı raporda, Kuzey Kutbu çevresinde yoğunlaşan rekabet, bu duruma örnek olarak gösteriliyor.

    Zirvede ayrıca, küresel kredi krizi karşısında mali piyasalarda daha fazla şeffaflık yaratılması yönünde bir çağrı yapılması da bekleniyor.

    Akdeniz Ortaklığı

    Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Temmuz ayında oluşturulması planlanlanan 'Akdeniz için Birlik' projesi de, bu zirvenin öne çıkan başlıkları arasında.

    Sarkozy ve Merkel'in projeyle ilgili diğer üye ülkeleri bilgilendirmeleri bekleniyor.

    Geçen hafta bu konuda görüşen liderler projenin vizyonu konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

    Almanya başta, Avrupa Birliği içinde bölünme yaratacağı endişesiyle, Sarkozy'nin bu projesi hakkında şüphe belirtmişti.

    Türkiye'nin Avrupa Birliği içinde yeri olmadığını savunan Fransa Cumhurbaşkanı, Ankara'nın Akdeniz Birliği'ne üye olmasını istiyor.

    http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/03/080313_eu_summit.shtml
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu