YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mart 2008

Melen Barajı, 7 Bin Kişiyi Yerinden Edecek

  • İTÜ ÇED Raporu Hazırlama Grubu yöneticisi Doç. Dr. Mustafa Yazgan, 2010 yılında yapımına başlanması planlanan Büyük Melen Barajı Projesinde, bölgede yaşayan 7 bin kişinin mağdur olabileceğini söyledi. 5 yerleşim yeri baraj suları altında kalacak.
        

    13.03.2008 NTVMSNBC

    DÜZCE - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün Büyük Melen Barajı Projesi kapsamında, baraj yapılacak bölgede yaşayan vatandaşlar için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıdaki sunumda, projenin Akçakoca’nın Uğurlu köyünün 2,5 kilometre güney batısında, Melen Çayı’nın döküldüğü Karadeniz’in yaklaşık 7 kilometre güneyinde ve Dikenli Tepe ile Çayüstü Tepesi arasında yer aldığı bildirildi. Barajın uzantısının Cumayeri ilçesi Yukarı Avlayan köyü mevkisine kadar geldiği belirtildi.

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ÇED Raporu Hazırlama Gurup Yöneticisi Doç. Dr. Mustafa Yazgan, slayt gösterisi ve haritalarla, bölgedeki vatandaşların projeden nasıl etkileneceğine dair bilgi verdi. Doç. Dr. Yazgan, barajın gövdesi altında 1 belde, 1 mahalle, 3 köy olmak üzere 5 yerleşim yerinin kalacağını belirtti.

    Yazgan, “Çok büyük miktarda bulunan su kütlesinin, daha önce kara parçası olarak bulunan alanı su olarak doldurması ile özellikle ekosistemde çok büyük ve önemli değişiklikler olması kaçınılmazdır. Dolayısıyla su altındaki flora ve faunada (belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümü) hem de baraj gölü çevresindeki önemli değişikler olması beklenecektir” dedi.

    Bu değişikliklerin büyük kısmını önceden kestirebilmenin çok kolay olmadığını belirten Yazgan, şöyle devam etti: “Ekolojik değişiklikler için sadece tahminlerde bulunabiliriz veya daha önce yapılmış barajlara bakarak değerlendirmelerde bulunabiliriz. Barajın kurulmasıyla sosyal taraf da ortaya çıkacaktır. Baraj alanındaki çok sayıda yerleşim alanında, rezervuar alanında yaklaşık 7 bin kişinin mağdur olabileceğini düşünüyoruz. 7 bin kişinin oradan taşınması ve başka işler yapması sosyal bir problem olacaktır. Bu bölgede yaşayan insanlar için bir dezavantaj. Kimse yerinden olmak istemeyecektir. Ancak bu dezavantajı avantaja çevirebilmek de mümkündür.”

    İnşaat 5 sene sürecek

    DSİ 14. Bölge Etüt Plan Şube Müdürü Erdinç Erbil, İstanbul’un içme suyu ihtiyacının kentin nüfus artışına bağlı olarak büyüdüğünü ve Büyük Melen Barajı Projesi’nin bu ihtiyaç üzerine doğduğunu ifade etti.

    “2010 yılı, barajın yapılması için başlangıç olacak diye hedefliyoruz ve planlıyoruz” diyen Erbil, şu bilgileri verdi:

    “İnşaat süreci 5 sene sürecektir. İstanbul’un içme suyu, 2040 yılına kadar karşılanacaktır. Barajın bitimiyle İstanbul’a içme suyunun ulaşması 2014 yılında sağlanacaktır. İkinci merhale olarak 268 milyon metre küpün 2 katı su verilerek İstanbul’un su talebi dengelenecektir.”

    http://www.ntvmsnbc.com/news/439096.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu