YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2008

Milletvekilinin Madene İkna Turu

  • Marmaris'in çam balıyla ünlü köyünde manganez arama çalışmaları yeniden başlarken, AKP?Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, köylüleri ikna için devreye girdi. Hıdır '411 ağaç kesilecek, 250 kilo bal gider, çıkarılacak madenin yanında lafı mı olur?' dese de köylüleri ikna edemedi.
        

    17.03.2008 Radikal

    MUĞLA - Turizm ve bal merkezi Marmaris'teki 'maden kavgası'nda ikinci raunda girildi. Osmaniye Köyü'ndeki manganez madeni rezerv araştırmaları konusunda Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği geçici durdurma kararı kalktı, maden çalışmaları yeniden başladı. AKP Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, maden karşıtı köylüleri ikna etmeye çalışırken, köylüler 'arı kovanlarına çomak sokturmamak'ta kararlı.

    Çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü'nde yüzlerce çam ağacının kesilmesine neden olan çalışmalar, önce köylülerin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tedbir koymasıyla bilirkişi raporu hazırlanıncaya kadar durdurulmuştu. Bilirkişinin, maden çalışmalarının arıcılığa ve su kaynaklarına zarar vermeyeceği yönünde rapor hazırladığı öğrenildi. Bunun üzerine üç günlük tedbir iki gün önce kalktı, Neslişah firmasının manganez madeni işletmek için başlattığı çalışmalar kaldığı yerden devam etti.

    'Söyleriz köye okul, yol yaparlar...'

    Bu kez tartışmalara, iktidar partisinin temsilcileri de karıştı. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, partisinin Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Ceyhan Eroğlu ve Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete'yle birlikte 411 çam ağacının kesilmesine neden olacak maden çalışmalarının yasal çerçeveler içerisinde yürütüldüğünü belirtti: "Osmaniye'de yaklaşık 55 bin arı kovanı mevcut ve ortalama yılda 12 milyon YTL gelir elde ediliyor. Ancak yeraltındaki ne madeni olursa olsun, bunlar devletimizin malı. Maden ocağı faaliyete geçerse, Çin, Bulgaristan, Kore, ABD ve Fransa'ya manganez ihraç edilecek, yılda yaklaşık 25 milyon YTL getiri sağlayacak. 411 ağaç kesilecek, bu ağaçlardan ne kadar bal kaybederiz? 250 kilo balımız kaybolmuş olur bunun da maliyeti yıllık yaklaşık 62 bin YTL. 25 milyonun yanında 62 bin YTL'nin lafı mı olur? Ayrıca biz bu şirketlere burada okul yaptırtırız, yollarımızı düzelttiririz, gerekirse köylülerimize maden ocağında çalışması için şart koşarız."

    Bu sözler, köylüleri ikna etmedi. Osmaniyeliler, Hıdır'a, mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdi. Bunun üzerine Hıdır, son kez maden işletmecilerinin de bulunacağı bir toplantı önerdi. Köylüler, bu teklifi kabul etti.

    Maden karşıtlarını çatısı altında toplayan Marmaris Demokrasi Platformu'nun sözcüsü avukat Mehmet Hasbioğlu ise milletvekilinin maden-bal hesabına ateş püskürdü: "Küresel ısınma gibi insanlık adına tehlikeli gelişmelerin yaşandığı dönemde bir milletvekilinin, konuyu ekonomik rakamlarla izah etmesi anlaşılır gibi değil. Önemli olan kaç ağaç kesildiği, bir ağaçtan ne kadar bal elde edildiği değil, ağacın fonksiyonu. Marmarisli Mehmet Nil Hıdır'ın böyle düşünmesi, Marmaris'e ihanettir. Osmaniyelilerin en büyük gelir kaynağı olan arı kovanlarına çomak sokturmayacağız."
    Avukat, ağaç kesimine izin veren Orman Genel Müdürlüğü aleyhine dava açıp yürütmeyi durdurma isteyeceklerini, maden araması için ruhsatı veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı ise Danıştay'a şikâyet edeceklerini belirtti.
    Aralıkta Osmaniye Köyü'nün 12 ayrı noktasında başlayan ve yüzlerce ağacın kesildiği rezerv araştırması çalışmaları, köylüleri ayağa kaldırmıştı. Muhtarlık, Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak durum tespiti istemişti. Mahkeme, bilirkişi raporu hazırlanıncaya kadar çalışmalarını geçici olarak durdurmuştu.

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=250368
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu