YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2008

Türkiye’nin İlk Orman İşletme Müdürlüğü TOKİ Konutlarına Feda Ediliyor

  • Karabük ilinin tarihiyle yaşıt, 1938'de kurulan Karabük Orman İşletme Müdürlüğü alanında  70 - 80 yıllık ağaçların kesilmesi ve yerlerine blok apartmanların yapılması planlanıyor.       

    18.03.2008 Arkitera

    Karabük ilinin tarihiyle yaşıt, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü 01 Ocak 1938'de Türkiye’nin ilk Orman İşletme Müdürlüğü olarak kuruldu. Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait yaklaşık 60.000 m2 alanda, Hizmet Binası, Sosyal Tesis, Misafirhane, lojmanlar ve yaşları 25 - 80 arasında değişen, yaklaşık 1.550 ağaç bulunuyor. Karabük şehir merkezinde yer alan ve 1940’lı yıllardan bu yana yapılan dikimlerle meşçere (küçük orman) niteliğine sahip bu alanda halen; 60 adet sedir, 100 adet akasya, 70 adet piramidal boylu selvi, kavak, sarıçam, 450 adet karaçam, çınar, mazı, söğüt, ıhlamur, ceviz, dut, incir, menengiç (nadir tür), porsuk (nadir tür), sofora (nadir tür) gibi farklı türlerde 1.550 ağaç bulunuyor.

    Bugün, bu alanda yer alan 70 - 80 yıllık ağaçların kesilmesi ve yerlerine blok apartmanların yapılması planlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü ve TOKİ arasında yapılan protokole göre yaklaşık 60.000 m2 alan karşılığında Orman İşletmesi'ne 4 bloklu 48 daire (134 m2) verilecek. Orman İşletmesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis ve Misafirhane’nin bulunduğu ağaçlık alana, 18 adet blok apartman inşa edilerek sosyal konut niteliğinde olmayan 134 m2’lik 216 konut yapılması planlanıyor.

    TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubaesi Karabük Temsilciliği, halen sağlam ve yeterli olarak kullanılan Orman İşletmesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis ve Misafirhane’nin, yapılacak konutlar için yıkılarak, bu binaların TOKİ tarafından lüzumsuzca yeniden yapılacak olmasına dikkat çekiyor ve bu proje için yüzlerce ağacın kesilmesine karşı çıkıyor:

    “TOKİ tarafından hazırlanan ve Karabük Belediye Meclisi’nce kabul edilen imar planı değişikliği birçok yönden İmar Kanununa aykırı. Bu alana ilave 2.100 kişilik nüfus artışı getirilmesine rağmen gerekli ilave Sosyal ve Teknik donatılar (okul alanı, yeşil alan, teknik altyapı) ayrılmadan imar tadilatı onaylandı.

    Çevre Bakanlığı’nca, Türkiye’nin bütün illerinde Ulusal Ağaçlandırma Kampanyası’nın başlatıldığı günümüzde, bizzat Orman Genel Müdürlüğü tarafından 70 - 80 yıllık ağaçların kesilmesinin göz ardı edilmesi kabul edilemez.

    Karabük ilinin kalkınmasında dönüşüme işaret eden en önemli hukuksal belge, Çevre Bakanlığı tarafından 2007 yılında hazırlanan ‘Zonguldak, Bartın, Karabük Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’dır. Bu planlama yaklaşımının özünü, ağır sanayiden kültürel ve doğal varlıkların turizmine doğru yönelen bir ekonomik model oluşturuyor. Bu açıdan bugün için Karabük ili, ekonomik gelişme politikasının kültür ve doğa varlıklarını koruyarak ve bunları etkin bir turizm politikası ile birleştirerek gelişmesini kabul etmiştir.

    Karabük Orman İşletmesi, gerek içinde barındırdığı yapılar ve doğal doku ile bir kültürel peyzaj olarak, gerek tarihsel anlamıyla, Karabük kenti için son derece önemli ve değerlidir.

    Karabük Orman İşletme Müdürlüğü alanı 48 lojman karşılığında heba edilmemeli, Karabük’ün kuruluşuna tanıklık etmiş 80 yaşındaki ağaçlar gelecek nesillere aktarılmalıdır.”

    http://www.arkitera.com/h26167-turkiyenin-ilk-orman-isletme-mudurlugu-toki-konutlarina-feda-ediliyor.html
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu