YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mart 2008

ODTÜ’lü Ormanına Sahip Çıkıyor

  • ODTÜ Mezunları Konseyi tüm ODTÜ’lüleri geçen yıl peşpeşe çıkan 11 ayrı yangında yanan 30.000 ağacımızın yerine yeni fidanlar dikmeye,  ODTÜ ormanına sahip çıkmaya çağırıyor…
        

    İç Anadolu bozkırının ortasında kurulan ODTÜ, kurulduğu yıllarda akademik uğraşlarına koşut bir çabayı, bozkırın yeşertilmesi içinde harcamış. 45.000 donum arazisinin yanı sıra kamuya ait başka arazilerin de ağaçlandırmasına katkı sağlamış ve bugüne kadar yaklaşık 30 milyon ağaç dikmiş. Bu yalnız Türkiye’nin değil dünyanın en büyük ağaçlandırma projelerinden birisi. Bozkır’ın ortasında insan eliyle yetiştirilen 30 milyon ağacın sayısız öyküleri var.

    Bu öykülerin en acılarını geçen yıl birebir yaşadı ODTÜ. Tam 11 yangını çıktı ODTÜ ormanında. Büyük çoğunluğu 46 yıl önce ilk dikilen ağaçlar olmak üzere 30.000’i aşkın ağaç yandı, kavruldu. Bu yangınların ilkini 4 ODTÜ çalışanı canları pahasına durdurabildiler. İtfaiye gelene kadar yangınla mücadele eden 1 orman mühendisi ve 3 orman işçisi zehirlendiler.

    ODTÜ’nün orman yangınına müdahale edecek aracı yoktu. Bu gerekliliği öngörmediğinden değil. Ne yazık ki, üniversitelerin inançların özgürce yaşandığı yerlere dönüşmesini isteyen anlayış, personel maaşları dışında neredeyse eğitime, bilime hiç ödenek ayırmıyor. Enerjisini bilim yapmaya, araştırmaya ayırması gereken üniversite yöneticileri, zamanlarının çoğunu para kaynağı sağlayacak işlere ayırmak zorunda kalıyorlar. ODTÜ bu konuda yine görece şanslı okullardan birisi.

    Öte yandan, ODTÜ ormanı hem yerel yönetimlerin, hem de üretmek yerine satılabilecek her şeyi satarak günü kurtarmaya çalışan hükümetlerin iştahını kabartıyor. Orman niteliğini kaybeden(!) arazilerin hak sahiplerine (yani ormanı katledenlere) satılmasının yolunu açacak yasal düzenlemelerin dehşet rüzgarı, ağaçların arasında azrail gibi dolaşıyor.

    Geçen yılın acı yangınlarının ardından, önce ODTÜ Endüstri Mühendisliği Mezunları, ardından tüm mezun derneklerinin ortak platformu olan ODTÜ Mezunları Konseyi, ODTÜ ormanına sahip çıkacak kampanyalar başlattılar. Üniversitemizin Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Müdürlüğü’nün gereksinimi olan araçların temini için uğraş veriyorlar.

    Her yıl yapıldığı gibi bu yıl da 24 Mart 2008 tarihinde ODTÜ’de Ağaçlandırma Bayramı düzenleniyor. Endüstri Mühendisliği Mezunları, orman yangınlarına ilk müdahaleyi yapmayı da olanaklı kılacak bir sulama aracını bu etkinlik sırasında üniversiteye armağan edecekler.

    24 Mart 2008 Pazartesi saat 14.00 Rektörlük binası önünden başlayıp, yürüyerek 14.30’da Yalıncak yolunun başında ki yangın yerine gidiliyor. Yanan her bir ODTÜ’lü ağacın yerine onlarca yeni fidan dikilecek. Rektöründen, öğrencisine, öğretim üyesinden, işçisine, mezunlarıyla, aileleriyle, dostlarıyla tüm ODTÜ ormanına sahip çıkıyor.

    Tüm ODTÜ’lü dostlarımızı bu anlamlı günde ormanımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.
    ODTÜ Mezunları Konseyi
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu