YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mart 2008

Çengel Boynuzlu Dağ Keçileri Korunacak

  • Rize Çevre Orman Müdürlüğü Milli Parklar Mühendisi Müjdat Akkurt, yaban hayvanlarının karşı karşıya kaldığı en önemli tehdidin bilinçsiz yasak avlanma ve doğal yaşam alanlarının bozulması olduğunu söyledi.
        

    20.03.2008 CNN Türk

    Akkurt, Çevre Orman Müdürlüğünce yürütülen "Çengel Boynuzlu Dağ Keçisini Koruma, Halkı Bilinçlendirme" projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kaçkar Dağları'nda bulunan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan çengel boynuzlu dağ keçisi türünün korunması yolu ile bölgede çevre dostu turizm faaliyetleri geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirtti.
     
    Projeyle, çengel boynuzlu dağ keçisi envanterini çıkaracaklarını ifadeeden Akkurt, "İleride yapılacak bilimsel araştırmalara veri sağlamayı amaçlıyoruz. Yapılacak çalışmalarla hayvan popülasyon değişim durumuna göre koruma yöntemlerini belirlemeyi hedefliyoruz.
     
    Popülasyon yeterli düzeyde ise bölgenin av turizmine açılmasını ve bölge insanına gelirgetirici faaliyet imkanı sağlamayı amaçlamaktayız" dedi.
     
    Akkurt, Türkiye'nin av turizminde istenilen düzeyin çok uzağında olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Yaban hayvan yaşam alanları Türkiye ile aynı büyüklükte olan Almanya'da yılda 58 bin geyik, bir milyon 200 bin karaca avlanmaktadır.
     
    Türkiye'de ise 38 adet geyik, 30 adet karaca av turizmi kapsamında avlandırılmıştır. Anavatanı Türkiye olan kızıl geyik yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu halde, ülkemizden götürülerek çoğaltılan Almanya'da yılda 50 bin kadarı av turizmi kapsamında avlandırılmaktadır."
     
    Proje ile yeniden hayvan popülasyonunu artırmayı hedeflediklerini belirten Akkurt, şunları söyledi:"Yaban hayvanlarının karşı karşıya aldığı en önemli tehdit bilinçsiz yasak avlanma ve doğal yaşam alanlarının bozulmasıdır.
     
    Yasa dışı avcılaryaban hayvanını sadece et olarak değerlendirdikleri için çoğu genç hayvanları avlamaktadır. Yaban hayatını korumada tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devlet eliyle korumada personel ve araç bakımından yetersiz kalınmaktadır.
     
    Halkın av turizmi kapsamında ekonomik olarak kazanç sağlamaları nedeni ile hayvan popülasyonuna sahip çıkması en etkin koruma yöntemi olacaktır."

    http://www.cnnturk.com/YASAM/DIGER/haber_detay.asp?PID=223&haberID=440049
     
        

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu