YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2008

Antarktika'ya Karbondioksit Testi

  • İklim değişikliğinin önüne geçmek için yeni bir atak daha: Uluslararası ekip, bir ay boyunca Güney Okyanusu'nda CO2 incelemesi yapacak.
        

    23.03.2008 Radikal

    SİNGAPUR/YENİ ZELANDA - Bilim insanları iklimin değişerek sıcaklığın artmasına neden olan karbondioksit gazının (CO2) Güney Okyanusu'ndaki emilim oranını ve Antarktika'daki buzul tabakalarının erime hızını ölçmek üzere dün bir araştırma gezisine başladı. Güney Okyanusu endüstri, güç istasyonları, ulaşım araçları tarafından salınan CO2 oranının artmasını, emerek frenliyor.

    Avustralya Bilimsel ve Sanayi Araştırma Örgütü'ne bağlı uzman Steve Rintoul son zamanlarda Güney Okyanusunun CO2'yi emme oranının azaldığının tespit edildiğini ve bunun da iklim değişim sürecini hızlandıracağını söylüyor. Rintoul ve ekibi bu savın doğru olup olmadığını anlamak için denizde ne oranda karbondioksit biriktiğini ölçecek.

    'İklim kaosu çıkabilir'

    Avustralyalı, Fransız, İngiliz ve Amerikalı bilim insanlarının oluşturduğu araştırma grubu Tazmanya'nın Hobart şehri ve Antarktika arasında Güney Okyanusu'nda yaklaşık bir ay süresince ölçümler yaparak değişimleri tespit edecek ve bu değişimlerin küresel iklim üzerindeki olası etkilerini araştıracak. Güney Okyanusu aynı zamanda gezegendeki ısının hareketini sağlayan okyanus akımlarının da önemli bir parçası. Araştırmacılar tuzluluk, ısı, CO2 oranlarını ölçecek.
    Yolculukta denizin dibine 4.5 km. inebilen bir aygıt sayesine su numuneleri toplanacak. Araştırmacılar bu numuneler üzerinde uygulanacak en önemli testin Antarktik denizinin dibindeki tuzluluk oranının ölçümlenmesi olduğunu belirtiyor.
    Doğal düzene göre Atlantik Okyanusu'nun suyu çok soğuk ve tuzlu olduğundan yoğunlaşarak dibe çöküyor, Atlantik Okyanusu'nda var olan bu çökme yüzeydeki sıcak suyun dünyanın çevresinde dolaşmasını sağlıyor. Steve Rintoul yapılan son araştırmalarda dipteki suyun tuz oranında azalma tespit edildiğini ve bu akımların yavaşlaması ya da durması durumunda tam bir iklim kaosunun ortaya çıkabileceği uyarısını yapıyor.

    Yepyeni dev türler keşfedildi

    Antarktika'da, Yeni Zelanda sularında kapsamlı bir araştırma yürüten bir başka ekip ise, deniz altında yaşayan bazı canlı türlerinin devasa boyutlarda olduğu tespit etti. Yeni Zellanda deniz bilim uzmanı Don Robertson 3 bin 200 kilometrelik alanda elli gün süren araştırmada devasa deniz salyangozları, dört metrelik dokunaçları olan denizanası, dev deniz yıldızları bulunduğunu açıkladı.

    Robertson toplanan 30 bin örnek arasında bir çok yeni tür ve bilinmeyen organizmalar olduğunu söyledi. Uluslararası Kutup yılı programı kapsamında, 23 ülkeden bilim insanları, on araştırma gezisinde güneydeki buz kıtasının deniz yaşamını gözlemleyecek. Yeni Zelanda'nın balıkçılıktan sorumlu bakanı Mary Livingston yeni türlerin keşfini olağanüstü olarak niteledi. ( Reuters, ap )

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=250910

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu