YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2008

Tuz Gölü 90 Yılda Yüzde 85 Küçüldü

  • Tuz Gölü'nün 90 yıllık haritalar ve günümüz uydu fotoğraflarıyla yapılan çalışmalar sonucunda, 90 yılda yaklaşık yüzde 85 küçüldüğü tespit edildi.
        

    24.03.2008 CNN Türk

    Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, Tuz Gölü'nde kuraklık üzerine yaptığı bir araştırmada, son yüzyıl içindeki kıyı çizgisi değişimini incelediğini söyledi.
     
    Ekercin, harita ve güncel uydu görüntülerinin karşılaştırılması ile elde edilen "Tuz Gölü Kıyı Çizgisi Değişim Belirleme Çalışması"nda 1915 yılına ait tarihi askeri harita ve NASA tarafından ücretsiz olarak sağlanan uydu görüntülerini kullandığını belirtti.
     
    Ekercin, bu çalışmasını arazi üzerinde yaptığı çalışmayla da desteklediğini kaydetti.
     
    90 yıllık haritalar ve günümüz uydu fotoğraflarıyla yaptığı çalışmalar sonucunda Tuz Gölü'nün 90 yılda yaklaşık yüzde 85 küçüldüğünü tespit ettiğini belirten Ekercin, "Osmanlıca hazırlanmış olan 1915 yılına ait tarihi askeri haritaları incelediğimizde Tuz Gölü'nün su yüzey alanının yaklaşık 2 bin 164 kilometrekare olduğunu tespit ettim" dedi.
     
    "Barajlardan sonra gölde çekilme başladı"
     
    Ekercin, "Uydu görüntüleri üzerinden yaptığım çalışmada ise Tuz Gölü'nün su yüzey alanının 1987 yılında 926 kilometrekareye, 2005 yılında da 326 kilometrekareye düştüğünü belirledim. Tuz Gölü'nün küçülmesinde göle ulaşan kaynaklar üzerinde baraj inşa edilmesi, 1990'lı yıllardan itibaren kaçak kuyuların açılması ve son yıllardaki iklim değişikliğinin etkili olduğu görülüyor" diye konuştu.
     
    Barajların inşasından sonra gölde çekilme başladığını ancak 1990'lı yıllara kadar göldeki çekilmenin çok fazla fark edilmediğini dilegetiren Ekercin, "Bu yıldan sonra kaçak kuyuların etkisiyle göle güneyden Eşmekaya Sazlıkları üzerinden gelen akarsu da kurudu. Kaçakkuyular Eşmekaya Sazlığı'nın ve Tuz Gölü'nün sonunu hazırladı. Ayrıca gölü besleyen tek kaynak olan Şereflikoçhisar'daki Peçeneközü Deresi üzerinde de baraj inşası düşünülüyor" dedi.
     
    Tuz Gölü'nün ikiye bölündüğünü vurgulayan Ekercin, "Gölün Ankara-Aksaray karayolu kenarında kalan doğu kısmı Tuz Gölü'nden kopmuş durumda. Bu kısımda yıl boyunca su görülmesinin sebebi ise bölgeye göre daha fazla yağış alan Ekecik Dağı'nın gölün doğu kısmını beslemesidir" şeklinde konuştu.
     
    Ekercin, bugünkü koşulların devam etmesi durumunda 2015 yılında Tuz Gölü'nün tamamen kuruyacağını bildirdi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=440921
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu