YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Nisan 2008

Nükleer Karşıtı İmzalar Meclis Yolunda

  • Eylem 26 Nisan'daKüresel Eylem Gurubu 26 Nisan'da Kadıköy'de nükleer karşıtı miting düzenliyor. Aydın ve sanatçılardan bir grupsa imzaladıkları "nükleer santral istemiyoruz" başlıklı metni TBMM'ye gönderiyor.
        

    02.04.2008 Bianet

    Aralarında;  Harun Tekin, Kerem Kabadayı, Orhan Gencebay, Tarkan, Pınar Kür, Müjde Ar,  Taner Öngür, Cahit Berkay, Zeynep Casalini, Çağatay Kadı (Çamur), Korhan Özyıldız (Marsis), Fuat Saka, Gür Akad, Bayar Şahin, Cengiz Sarı (Deli), Tilbe Saran, Mehmet Ali Alabora, Derya Alabora, Mustafa Alabora, Zeynep Tanbay, Mahir Günşiray, Genco Erkal, Hale Soygazi, Serap Yağız, İpek Çalışlar, Deniz Türkali, Mehmet Güleryüz, Işıl Yenersu, Nejat Yavaşoğulları, Aslı Erdoğan, Jale Karabekir, Aydan Çelik, Savaş Çekiç, Pelin Batu, Kardeş Türküler gibi sanatçı ve aydınların olduğu topluluk imzaladıkları "Nükleer Santral İstemiyoruz"  başlıklı metni TBMM'ye gönderecekler.

    Küresel Eylem Grubu'nun (KEG) düzenlediği kampanyada grup nükleer enerjinin çevreye vereceği zararlara dikkat çekip, yenilenebilir enerjinin kullanılması için milletvekillerine çağrıda bulunuyor.

    Nükleer santralin ihalesinde son gün 24 Eylül'ken yapım yeri olarak Mersin Akkuyu belirlendi.

    KEG, Çernobil faciasının yıldönümü olan 26 Nisan’da Kadıköy’de nükleer karşıtı bir eylem gerçekleştirecek.

    İmza metnindeyse nükleer santral inşaatına karşı gerekçeler şöyle sıralanıyor:

    • Her nükleer santral nükleer atık üretir. Nükleer atıkların ne yapılacağı konusunda bugün dünyada hiçbir geçerli çözüm önerisi bulunmamaktadır. Bu atıklar ya gömülmekte, ya denize atılmakta, sonuç olarak büyük ve çözümsüz bir ekolojik problem ortaya çıkmaktadır.
    • Nükleer santraller tehlikelidir. Dünyanın bu bölgesinde yaşayan tüm toplumlar gibi Türkiye toplumunun da hafızasında Çernobil faciasının anıları ve bu facianın ardından yaşanan acılar çok tazedir. Bu acılar ve nükleer korkusu yersiz değildir. Bir nükleer santralde sızıntı oluşması demek, çok geniş bir bölgedeki tüm canlıların radyoaktif serpintiye maruz kalması, insanların ölmesi, ölümcül hastalıklara yakalanmaları, ekosistemlerin yok olması demektir.
    • Nükleer santraller ekonomik olarak makul yatırımlar değildir. Bir nükleer santralin kurulumu 5 milyar dolara yakın bir yatırım gerektirmekte, inşaatın uzadığı bazı durumlarda maliyetin on milyarlarca dolara fırladığı da görülebilmektedir.
    • Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanmak ekonomik ve ekolojik açıdan kesinlikle dikkate alınması gereken alternatiflerdir. Bu teknolojilerin halihazırda yeterince kullanılmıyor olmaları, yeni bir enerji politikası üzerine düşünmemek için bir mazeret olamaz. Türkiye, hem rüzgar ve hem de güneş enerjisi üretmek için oldukça elverişli bir coğrafi konumdadır.
    • Enerji verimliliği ve tasarrufu nükleer enerjinin en önemli alternatifidir.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/106068/nukleer-karsiti-imzalar-meclis-yolunda-eylem-26-nisanda
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu