YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2008

Truva'da 31 Farklı Kelebek Türü Tespit Edildi

  • Çanakkale'de, Troia Milli Parkı sınırlarındaki 13 bin 500 hektarlık alanda yaşayan kelebek popülasyonu araştırıldı.
        

    03.04.2008 CNN Türk

    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hanife Genç ile fakültede öğrenim gören öğrenciler, yaklaşık 2 yıl süren "Troia Milli Parkı ve Çevresindeki Kelebek Türlerinin Saptanması ve Endemik Türlerin Korunması" projesi kapsamında, 2 bin 543 kelebek yakalayıp, söz konusu alanda yaşayan 31 türü tespit etti.
     
    Genç, yaptığı açıklamada, üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen proje kapsamında, 2 yıl boyunca haftada 2 kez öğrencilerle Troia Antik Kenti ile çevre köyleri dolaşıp, kelebek yakaladıklarını söyledi.
     
    Araştırmayla bölgedeki kelebek dağılımını belirleyip, varsa nesli tükenme tehlikesi bulunan kelebekleri laboratuvar ortamında yetiştirmeyi ve yeniden doğaya salmayı amaçladıklarını belirten Genç, araştırma sonucunda ciddi anlamda yok olma tehlikesi bulunan kelebek türüne rastlamadıklarını bildirdi.
     
    Yörede özellikle tarım arazilerinde kullanılan kimyasal ilaçların kalıntıları ile bölgedeki kuvvetli rüzgarın kelebeklerin yaşamlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Genç, şunları söyledi:
     
    "Yörede en yoğun bulunan kelebek türü lahana kelebeği. Bunun dışında Vanessa Cardui ve Pontia Edusa cinsi kelebekler de çok görülüyor. Çünkü bu tür kelebekler sebzelerin çiçeklerinden besleniyor.
     
    Buna karşın Maniola Megala ve Muschampia Proto Aragonensis cinsi kelebeklerin ise yoğunluğu oldukça az."
     
    Genç, uluslararası bir dergide yayımlayacakları projenin özetini 6-12 Temmuz tarihlerinde Güney Afrika'da düzenlenecek Dünya Entomoloji Kongresi'nde sunacaklarını kaydetti.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=444513
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu