YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Nisan 2008

Cargıll Yasası’na Gül’den Onay

  • Metrekaresi 5 YTL’ye tarım arazisi işgali    

    03.04.2008 Birgün

    Birinci sınıf tarım arazisi üzerine kaçak kurulan ABD'li Cargill firmasının Bursa'daki fabrikasının yıkılmasına yönelik yargı kararlarına rağmen, AKP hükümetinin bu ve bunun gibi şirketlere af girişimi olduğu yönünde eleştirilere rağmen Meclis'ten geçirdiği kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylandı. Böylece, 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanımına imkan sağlanmış oldu ve Cargill hakkınaki yargı kararlarının önü kesildi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı 5751 sayılı ''Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Mera Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'', yayımlanmak üzere önceki gün Başbakanlığa gönderildi. Kanunla, tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullananlar bu arazilerin her metrekaresi için 5 YTL ödeyecek.

    Kanuna göre, 11 Ekim 2004 tarihinden önce, gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılan arazilerin, ''Tarımsal bütünlüğü bozmaması'' halinde, ''İstenilen amaç'' ile kullanımına izin verilecek. Bu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvurulacak.

    Başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde işlemler tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek. Bu süreler içerisinde gerekli izinleri alamayanların üretim faaliyetleri, ilgili idarelerce durdurulacak.

    Tarım arazisi niteliğinden çıkarılan araziler, ilgili kuruluşlarca başvuru sahibinin isteği doğrultusunda niteliğini değiştirecek.

    Tarım arazileri üzerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun talebi üzerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili yatırımlar ile jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları için yer tahsisi yapılabilecek

    http://www.birgun.net/bolum-59-haber-61873.html#haber_basi    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu