YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2008

İsveç’te Yeni Bir 'Doğa Koruma' Örgütlenmesi: 'Klimaktion'

  • İsveç’te aralarında sendikalar, siyasi partiler, kiliseler ve çevre örgütlerin de bulundukları onlarca kuruluş biraraya gelerek küresel ısınmayla mücadele için 'Klimataktion' adını verdikleri yeni bir platform oluşturdular.

    01.04.2008 Sesonline

    [Sesonline] STOCKHOLM - Platform halkı doğaya yönelen tehditler konusunda bilgilendirmeyi ve önlem almalarını sağlamak için politikacılara baskı yapmak amacıyla kitlesel eylemler örgütlemeyi amaçlıyor. Platform tarafından yayınlanan kuruluş bildirgesinde iklimdeki değişikliler sonucu ortaya çıkan kuraklık, fırtına ve su baskınlarının en fazla yoksul ülkelerdeki insanları etkilediği belirtiliyor. Fosillerden elde edilen yakıtların tüketimine son verilmesi talep ediliyor.
    Platformu oluşturan örgütler doğanın korunması için üç ana önlem alınmasını talep ediyorlar.

    İklim bütçesi hazırlansın

    İsveç’te çevreye yayılan zehirli ve zararlı gazların yılda yüzde 4 oranında azaltılması talep ediliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için tıpkı devlet bütçesi gibi her yıl iklim bütçesi hazırlanması isteniyor. Bütçenin uygulanmasını denetlemek amacıyla yeni bir mekanizma oluşturulması öneriliyor. Hazırlanan ulusal bütçeye paralel olarak belediyelerin de çevre kirliliğini engellemeyi amaçlayan zorunlu bütçeler yapmaları ve iklim değişiklikleri sonucu oluşabilecek krizlere karşı hazırlık yapmaları isteniyor.

    Artık otoyol ve havaalanı yapılmasın

    Petrol, doğal gaz ve kömürle çalışan araçlar için otoyollar ve havaalanları yapılmasına son verilmesi ve toplu taşımacılığa yatırım yapılması öneriliyor. Halkı toplu taşım araçları kullanımına yöneltmek için demir yolu ağlarının restore edilmesi ve tren ve otobüs ücretlerinin düşürülmesi isteniyor. Kamyon, Tır ve havayoluyla yapılan ulaşımların sınırlandırılması, süreç içinde yurtiçi hava trafiğinin tamamen yasaklanması ve yerine hızlı trenlere yatırım yapılması da platform tarafından belirtilen görüşler arasında. İsveç’in güneyinde sürdürülen petrol ve doğal gaz kaynaklarının araştırılmasına son verilmesi de talep ediliyor.

    Küresel sözleşme imzalansın

    Bugüne kadar uluslararası bir çevre politikası oluşturma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı hatırlatılıyor. İsveç’in çevreye zararlı artıkları sınırlandırılmasını sağlamak için adaletli, kapsamlı ve uyulması zorunlu uluslararası bir anlaşmanın imzalanmasına önderlik yapması isteniyor. Çevrenin daha çok gelişmiş ülkeler tarafından kirletildiği ve önlemlerin bu ülkeler tarafından alınması talep ediliyor.

    Mayıs ayında yapılacak ilk kongreye kadar platformun faaliyetlerini yürütmeleri için geçici bir yönetim kurulu oluşturuldu. Yönetim kurulunda Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller, Memur Sendikaları Konfederasyonu, (TCO) İsveç Kiliselerinin gençlik kolları ve daha çok eylemler yapmakla tanınan Klimax adlı çevre örgütünden de temsilciler bulunuyor. Yönetim kurulu üyelerinden Jessica Mann son aylarda çok daha fazla sayıda insanın bir doğa felaketin eşiğinde bulunulduğunu görmeye başladığı düşüncesinde. Doğanın korunması için daha etkin önlemler alınmasını sağlamak amacıyla yeni halk örgütleri oluşturulmasının koşulların olgunlaştığını söylüyor.

    http://www.sesonline.net/php/index.php?KategoriX=dishaber&KategoriBaslik=DIŞ%20HABER

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu