YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Nisan 2008

Beypazarı'na Doğa Evi

  • Doğa Derneği ve Beypazarı Belediyesi'nin işbirliğiyle hazırlanan Doğa Evi 20 Nisan Pazar günü açıldı.

    21.04.2008

    Doğa Derneği ve Beypazarı Belediyesi yaptıkları ortaklık çerçevesinde, tarihi konaklarıyla ünlü Beypazarı ve çevresinin doğal yaşamını anlatan "Doğa Evi"ni 20 Nisan Pazar günü açtı. Türkiye’de bir ilk olan “Doğa Evi”ne gelen ziyaretçiler hangi hayvan veya bitki türünü ve doğal alanları nerede, ne zaman ve nasıl görebilecekleri hakkında bilgi ve rehberlik hizmeti alacaklar.

    Beypazarı çevresinde akbaba, kara leylek, kızıl şahin gibi kuşların yanı sıra, geyik ve ayı başta olmak üzere yaban hayvanlarını görmek mümkün. Bunun yanında dünyada yalnızca bu bölgedeki bozkırlarda yaşan birçok “endemik” bitki bulunuyor. Yalnızca yol kenarındaki birkaç metrekarelik alanda yaşayan ve bahar aylarında açan Beypazarı geveni bu türlerin en nadir olanı.

    Doğa Derneği ve Beypazarı Belediyesi ortaklığı sonucunda, ilçe merkezindeki tarihi bir konak bölge doğasını anlatmak ve ziyaretçilere farklı gezi rotaları göstermek için “Beypazarı Doğa Evi” adı altında yeniden düzenlendi. Doğa Evi’nde bir yandan Beypazarı doğasını tanırken bir yandan da Beypazarı’ndaki canlıları simgeleyen hediyelik eşyalar satın almak mümkün olacak. Proje kapsamında Doğa Evi’nin yanı sıra, şehir merkezine ve ilçenin yanı başındaki İnözü Vadisi’ne bilgilendirme panoları yerleştirildi. Bu panolarda küçük akbaba gibi nesli tehlikedeki türlerin yaşamı hakkında bilgiler yer alıyor.

    Yürütülen çalışmaları Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu – Küçük Ölçekli Projeler (UNDP - SGP) Birimi destekliyor. İlçedeki doğal zenginlikler aynı zamanda yerel ürünlerle de anlatılmaya çalışılacak. Bu nedenle UNDP-SGP’nin desteklediği çalışma kapsamında Beypazarı’nda sıkça görülebilen akbaba ve sincap gibi türlerin stilize motifleri hazırlanıp gümüş rozetler üretildi. Tarhana ve erişte gibi gıda paketleri için kuşlar ve kelebekleri tanıtan etiketler hazırlandı. İlçenin doğasını anlatan kartpostal, broşür ve posterler basıldı.

    Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken konu hakkında yaptığı açıklamada “Beypazarı Belediyesi ortaklığı ile yürüttüğümüz çalışma Beypazarı’nın Türkiye’yi bir kez daha şaşırtmasına neden olacak. Bu ortaklığın Türkiye’de zengin doğal alanlara sahip çok sayıdaki diğer ilçelerimize örnek oluşturmasını diliyoruz” dedi.

    www.dogadernegi.org

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu