YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Nisan 2008

22 Nisan Dünya Günü

  • “Dünya Günü”, 1970 yılından bu yana, yeryüzünün simgesel yaş günü ilan edilen 22 Nisan tarihinde dünya çapında birçok ülkede milyonlarca kişinin katılımı ile küresel ölçekte kutlanıyor. Bugünde doğayı korumaya yönelik sembolik eylemlere tüm insanların ilgisinin doğa dengesini bozan faktörlere çekilmesi, duyarlılık yaratılması amaçlanıyor.     

    Bugün 22 Nisan Dünya Günü. “Dünya Günü”, 1970 yılından bu yana, yeryüzünün simgesel yaş günü ilan edilen 22 Nisan tarihinde dünya çapında birçok ülkede milyonlarca kişinin katılımı ile küresel ölçekte kutlanıyor. Bugünde doğayı korumaya yönelik sembolik eylemlere tüm insanların ilgisinin doğa dengesini bozan faktörlere çekilmesi, duyarlılık yaratılması amaçlanıyor.

    1969 yılında Washington’da yapılan bir konferasta Senatör Gaylord Nelson bahar ayınlarında birgün çevre ile ilgli olarak ulusal çaplı bir gösterinin yapılacağını duyurdu. Bu duyurunun ardından ilk olarak 22 Nisan 1970’te ABD'de 2 milyon kişinin katılımıyla kutlanan Dünya Günü’nün, insanların geleceğe sahip çıkmaları yönünde önemli bir toplumsal çıkış olduğunu söylemek mümkündür. 22 Nisan Dünya Günü  özellikle sivil, demokratik gruplar tarafından geleceğe ve yaşama sahip çıkma noktasında benimsenmiştir. Bugün bir anlamda modern çevre hareketinin doğum günü olarak da kabul edilmektedir.

    Bu yıl 22 Nisan Günü’nün teması “İklim İçin Çağrı”. Bu amaçla dünyanın birçok yerinde imza kampanyaları ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve bu şekilde hükümetler iklim değişikliği konusunda acil harekete geçmeye davet ediliyor. Türkiye’de de WWF Türkiye National Geographic Channel ile işbirliği içinde dikkatleri yaşadığımız gezegen ve küresel iklim değişikliği üzerinde toplamaya çağırıyor. National Geographic Channel bugün yapacağı özel yayınlar ile Dünyadaki kaynakların tükenmesini önlemek, daha uzun ömürlü bir dünya yaratmak ve dikkatleri çevre sorunlarına çekmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte Tokyo’dan Buenos Aires’e, New York’tan Barselona’ya Dünyanın birçok yerinde milyonlarca insanın kutladığı bugün Türkiye’de gerekli önemi halen görmüyor. 

    22 Nisan Dünya Günü’nün anlamı ve tüm Dünya’da nasıl kutlandığıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi http://ww2.earthday.net/ adresinden alabilirsiniz.
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu