YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2008

Efemçukuru'nda Şoke Eden Karar

  • Kanadalı altın şirketinin isteyip de alamadığı 35 parsel arazi için Bakanlar Kurulu "Jet hızıyla kamulaştırılsın" deyince hukuk mücadelesi başlatan köylüler, Danıştay kararıyla şoke oldu.

    29.04.2008 Radikal

    İZMİR/İSTANBUL - Kanadalı altın şirketinin isteyip de alamadığı 35 parsel arazi için Bakanlar Kurulu "Jet hızıyla kamulaştırılsın" deyince hukuk mücadelesi başlatan köylüler, Danıştay kararıyla şoke oldu. Danıştay 6'ncı Dairesi, Bakanlar Kurulu kararının iptalini isteyen Efemçukuru köylülerine, 'oy birliği'yle red yanıtı verdi.

    Kararda altın madenciliğinin ülke ekonomisine sağlayacağı ciddi katkıya dikkat çekilerek "Bakanlar Kurulu'nun kamu yararı gözeterek taşınmazların acele şekilde kamulaştırmasına karar vermesinde hukuka aykırılık yoktur" denildi. Kararla şoke olan 20 davacı köylünün konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na götereceği öğrenildi.

    İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru köylülerinin itiraz ettiği jet kamulaştırma kararı, 'vatan savunması veya acilliğine Bakanlar Kurulu'nca karar verilen durumlar'da işletiliyor.

    Kanadalı Eldorado Gold'a bağlı Tüprag Madenciliğe göre bölgede 35 ton altın rezervi var. Ama Efemçukuru sofralık üzümüyle de ünlü. Köylüler, 15-20 dönümlük bir bağın sahibine yılda 40 bin YTL kazandıracağını söylüyor. Bölgede 800 dönüm araziye talip olan şirketse bağların dönümüne 12 bin, bağsız toprağın dönümüne 5 bin YTL vermiş. Bölgede kapalı galeri usülüyle altın çıkaracağını söyleyen şirket, çalışmalarının bağcılığa zarar vermeyeceğini iddia ediyor. 170 haneli köy, arazisini satanlar ve satmayanlar diye ikiye bölünmüş halde.

    Efemçukuru'nda madencilikle ilgili bir itiraz da Büyükşehir Belediyesi'nden. Çünkü bölge İzmir'in suyu açısından önemli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yılbaşında "Efemçukuru İzmir metropolü içinde yüzey sularını tutabildiğimiz tek yer" diyerek Cumhurbaşkanı ve tüm parti liderlerine rapor göndermişti. (dha, Radikal)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=254264

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu