YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Nisan 2008

Türkiye Suyunu Heba Ediyor

  • Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Dairesi Başkanlığı uzmanları tarafından yapılan çalışmaya göre, Türkiye’deki içme ve kullanma suyunun yaklaşık yarısı atık su olarak boşa akıyor.

    29.04.2008 Milliyet

    Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Dairesi Başkanlığı uzmanları tarafından yapılan çalışmaya göre, Türkiye’deki içme ve kullanma suyunun yaklaşık yarısı atık su olarak boşa akıyor. Bu hesaba göre yaklaşık 20 milyar metreküp suyu yeniden kullanmak mümkün.

    Araştırmaya göre, Türkiye’deki yeraltı ve yerüstü su miktarı toplam 112 milyar metreküp. Kişi başına düşen 1500 metreküp su oranı ile su fakiri olmaya aday Türkiye’de su kaynakları her yıl daha da azalıyor. 2030 yılında bu sürecin devam etmesi durumunda kişi başına düşen su miktarı 1000 metreküpe inecek. 1995-2002 yılları arasında yüzey ve yeraltı kaynaklarından çekilen su miktarındaki yüzde 32.9’luk artış, gelecekteki kaynak sıkıntısının en büyük işaretlerinden birisi.

    Bugün Türkiye’deki su kullanımı yaklaşık 40 milyar metreküp. 2030 yılında ise bunun 112 milyar metreküpe, yani bugünkü su kaynaklarının tamamına ulaşması bekleniyor. Uzmanlara göre, buna karşılık en önemli çözümlerden birisi atık suların yeniden kullanımı.

    1 milyar metreküp arıtmasız su

    Çalışmaya göre, Türkiye’deki su kaynaklarının yüzde 16’sı içme suyu, yüzde 12’si sanayi, yüzde 72’si ise tarımsal amaçlı kullanılıyor. Evsel atık suların yüzde 99.9’u saf su içerdiği için tekrar kullanımı çok daha kolay. Bugün Türkiye’de yıllık arıtılmış atık su miktarının 2.92 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyor. Kullanılan suyun yüzde 60-90 oranında atık suya dönüştüğü hesabıyla Türkiye’de 20 milyar metreküpün üzerinde yeniden kullanılabilir atık su potansiyeli var.

    Bugün turistik yapılaşmanın yoğunlaştığı Ege-Akdeniz bölgelerinde, arıtma tesisleriyle atık sular site bahçelerinde, park sulamalarında kullanılıyor. Türkiye’deki su kaynaklarının önemli bölümü tarımsal amaçlı kullanıldığı için, tarım alanlarında atık su kullanılması, kaynakların daha verimli değerlendirilmesi için en büyük çözüm olarak gösteriliyor.

    http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=guncel&ArticleID=522062&Date=29.04.2008

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu