YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Mayıs 2008

Cerattepe'de Yürütmeyi Durdurma Onandı

  • Artvin'in Kafkasör Dağı Cerattepe mevkiinde sürdürülen maden çıkarma çalışmaları için Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, bir üst mahkeme tarafından da onaylandı.

    01.05.2008 CNN Türk

    Cerattepe'de bakır madeni çıkarmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan ruhsat alan Kanadalı Inmet Mining firmasının çalışmalarına karşı çıkan çevreciler, yürütmenin durdurulması talebiyle Rize İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu.

    Rize İdare Mahkemesi, 2008 yılında yürütmeyi durdurma kararı vermiş, şirket itiraz hakkını kullanarak bir üst mahkemeye başvurmuştu.
     
    Trabzon Bölge İdare Mahkemesi ise, şirketin itirazını reddetti ve yürütmenin durdurulmasının devamı yönünde karar verdi.
     
    Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan, "Cerattepe'den altın çıkarılmasına karşı verdiğimiz mücadele artık en son aşamaya geldi. Bugün mutlu günümüz" dedi.
     
    Karar, Artvin'deki 1 Mayıs kutlamalarına ayrı bir heyecan kattı.
     
    Mücadele 1995'ten bu yana sürüyor
     
    Artvin'in Kafkasör Dağı'nda bulunan Cerattepe'de yabancı maden şirketlerinin macerası 1993 yılında başladı.
     
    Bölgede, 1988 yılında MTA'nın bakır ve altın rezervleri bulmasının ardından 1993 yılında Kanadalı Cominco firması altın çıkarma için ruhsat almış, siyanürle altın çıkarma çalışmaları yapılacağı duyulup mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verince, tepkiler üzerine 1996'da projeden vazgeçmişti.
     
    2003 yılında da yine Kanadalı Inmet Mining firması, bakır madeni çıkarmak üzere bölgede çalışma yapmaya başladı.
     
    Artvin Bakır A.Ş. adında bir şirket kuran Kanadalı firmanın, bakırın yanı sıra altın ve çinko çıkarmak için de ruhsat alması çevrecileri yine ayağa kaldırdı ve yürütmeyi durdurma kararıyla sona eren süreç başladı.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=454716

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu