YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2008

Çevreci Hakim Ağaç Diktirdi

  • Ankara Kazan'da Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Tamer Demirsoy, trafik kazası, sahtecilik, hırsızlık, hakaret, silahlı tehdit ve kasten yaralama gibi suçlara ilişkin yaklaşık 150 davanın sanıklarına 20 bin adet ağaç diktirdi.

    05.05.2008 CNN Türk

    Bir süre önce Kazan'a atanan 15 yıllık hakim Tamer Demirsoy, verdiği çevreci kararlarla ağaçlandırma seferberliğine destek oldu.
     
    Bugüne kadar baktığı yaklaşık 150 davada, trafik kazası, sahtecilik, hırsızlık, hakaret, silahlı tehdit ve kasten yaralama gibi suçlar nedeniyle sanıklara, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezası ile adli para cezaları yerine "5560 sayılı yasa ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulaması kapsamında ağaç dikme cezaları verdi.
     
    Hakim Demirsoy, söz konusu yasa ile sanıklara çeşitli cezalar verildiğini hatırlatarak, kendisinin takdir hakkını ağaç dikmeden yana kullandığını söyledi.
     
    Doğaya olan tutkusunun verdiği bu kararda etkili olduğunu kaydeden Demirsoy, "Ülkemiz küresel ısınmanın ciddi tehdidi altında. En önemli etkisi kuraklık. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin en aza indirmenin başlıca yollarından biri de doğanın korunması. Kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde yeşil alanların artırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyorum" dedi.
     
    Benzer kararların yurt genelindeki diğer meslektaşlarınca da uygulanmasını isteyen Demirsoy, bu sayede Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Ulusal Ağaçlandırma Seferberliği" kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanın ağaçlandırılması hedefinin kısa sürede geçileceğini kaydetti.
     
    Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Tamer Demirsoy'un "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan 6 ay hapis cezası verdiği Hasan Türkoğlu (35) da "5560 sayılı yasa ile hükmün açıklanmasının geri bırakılması" uygulamasından yararlandı.
     
    Mahkeme tarafından Kazan Belediyesi'nin denetiminde, 100 adet ağaç fidanı dikmesi ve bu ağaçların bakımından 1 yıl boyunca sorumlu olmasına karar verilen Türkoğlu, ağaçlandırma sahasında çalışmalara başladı.
     
    Söz konusu kararın kendisi için sürpriz olduğunu belirten Hasan Türkoğlu, "Alacağım cezadan dolayı endişeliydim, hakim bey 100 ağaç dikme cezası verdi. Cezamı bu şekilde yerine getirmekten dolayı mutluyum" dedi.
     
    Hukukçular ise bu tür kararlara itiraz oranının çok düşük olduğunu belirterek, bunun Yargıtay'daki dava dosyalarını azaltacağı inancını dile getirdiler.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=455718

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu