YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Mayıs 2008

Altın Madenine Karşı 100 Bin İmza Valilik'te

  • Kaz Dağları'nda ve Madra Dağı'nda altın madeni işletilmesi girişimlerine karşı mücadele veren çevreciler, topladıkları 100 bin imzayı Balıkesir Valiliği'ne teslim etti. Çevreciler, yetkililerden maden şirketlerine çalışma izni ve ruhsatı vermemesini istedi.

    07.05.2008 CNN Türk

    Yeşilli Meydanı'nda basın açıklaması yapan Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu ile Güzel Edremit Körfezi'nin Bekçileri, "Sömürge yasası istemiyoruz", "Susma sustukça dağlar elden gidecek", "Maden yasası değiştirilsin", "Kazdağları bizimdir, bizim kalacak", "Gün gelecek, devran dönecek, dağları satanlar hesap verecek", "Ferman sizinse, dağlar bizimdir" diye slogan attı.
     
    Grup adına basın açıklamasını okuyan Güney Marmara Çevre Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, Kazdağları'nda hayatın altından daha değerli olduğunu vurguladı ve "Birileri para kazanacak diye hayatımızın karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için tüm yurttaşlar olarak mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
     
    "Kazdağları'nı bekleyen tehlike geçmiş değil"
     
    Kazdağları'nın kuzeyinde 60, güneyinde ve Madra Dağı'nda 50 olmak üzere yaklaşık 110 civarında, çoğu altın ve gümüş olmak üzere maden ruhsatı için başvurulduğunu belirten Öznal, "Küçükdere'de daha önce çalışmaya başlayan Koza Altın'ın işletmesi dışında şu an için hiçbir sahada maden işletmesi yok. Ancak arama ruhsatlarını almış durumdalar. İşletme ruhsatlarını almaya çalışıyorlar. Biz de tüm gücümüzle olan biteni izliyoruz" diye konuştu.
     
    Öznal ayrıca, "Bilim kurulumuzla onların ÇED raporlarına karşı alternatif raporlar hazırlıyoruz. Çanakkale ve Balıkesir Barosu ile dava açmaya hazırlanıyoruz. Köy köy geziyoruz, halkımızı bilgilendiriyoruz. Köylüler madencileri köylere sokmama konusunda kararlı görünüyor" ifadelerini kullandı.
     
    Mehmet Akif Öznal "Kazdağları'nı bekleyen tehlike geçmiş değil. Bu imzalarla da geçmeyeceğini biliyoruz. Bu imzaları Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlığa, ilgili bakanlıklara da sunduk. Ancak bu konuda da orantısız güç söz konusu. Maden şirketleri çok güçlü, para onlarda, yönetenler ve yasalar yanlarında. Bizim çevre bilincimiz, yüreğimiz ve duyarlı basınımızdan başka bir şeyimiz yok. Bir de zeytincilik yasasının sağladığı imkanlar var. Çevreyi koruyan yasaları değiştirip, madencilerin önünü açtılar" şeklinde konuştu.
     
    GÜMÇED Başkanı Mehmet Akif Öznal daha sonra 8 klasörde toplanan 100 bin imzayı Balıkesir Valiliği Evrak-Kayıt görevlilerine teslim etti.
     
    Çevrecilerin girişimine, Balıkesir Kazdağı Girişimi, ADD, ÇYDD, BAÇEV, TMMOB, Baro, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, CHP de destek verdi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=456717

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu