YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Mayıs 2008

Türkiye: Kyoto’yu İmzalarız Ama…

  • Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, ‘Türkiye olarak Kyoto’nun temel ilkelerine asla karşı değiliz. Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz’ dedi.

    07.05.2008 Radikal

    İSTANBUL - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye olarak Kyoto Protokolü’nün temel ilkeleri ve küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere karşı olmadıklarını belirterek, "Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz" dedi.

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen "Küresel Isınma Kurultayı"na katılan Eroğlu, basın mensuplarının Kyoto Protokolüne ilişkin sorularını yanıtladı.

    Eroğlu, Türkiye’nin dünya gaz salınımına sadece binde 4 oranında etkisi olan bir ülke olduğunu, bu nedenle küresel adalet perspektifinden hareket edilmesini istediklerini söyledi. Bu konuda gelişmekte olan bir ülkenin özel şartlarının dikkate alınması gerektiğini anlatan Eroğlu, "Türkiye olarak Kyoto’nun temel ilkelerine, küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere asla karşı değiliz. Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz. Kyoto’ya taraf olabileceğimizi ifade ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.

    'Tedbirse, herkes almalı'

    Bakan Eroğlu, "küresel adaletten" kastının "bir tedbir alınacaksa bütün dünyanın tedbir alması gerektiği" olduğunu belirterek, bazı ülkeleri listeden çıkarıp, bazı ülkelere mükellefiyet yüklemenin yanlış olduğunu söyledi.

    Gelişmiş ülkelerin mükellefiyetini yerine getirmediği, gelişmekte olan ülkelere büyük sorumluluk yüklendiğini dile getiren Eroğlu, "Bu yanlıştır. Mesela Çin, Hindistan gibi ülkelere belli bir mükellefiyet yok. Çok zengin ülkelerin de yok. Gelişmekte olan ülkeler, ’bunlar sanayileşmesin, bunlar gelişmesin şeklinde’ anlayış var. Bunlar yanlış... Yapacaksak her beraber, bütün dünyayı kucaklayarak, küresel ısınmaya karşı hepimizin tedbir alması gerekir" dedi.

    Veysel Eroğlu, 2 milyon 300 bin hektarlık ağaçlandırma yapıp, bir sürü yatırımlar gerçekleştirirken ve sanayiciye arıtma tesisi ile emisyonları azaltacak mükellefiyetler koyarken, bazı ülkelerin "Biz rekabet edelim, dünyaya mal satalım" diye tedbir almamasının da doğru olmadığını ifade etti.

    Küresel ısınmayla ilgili koordinasyon kurulunu önümüzdeki hafta toplayacağını ve Kyoto ile ilgili konunun baştan sona kadar ele alınacağını belirten Eroğlu, dün de bakanlığında bütün uzmanların katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını ve önümüzdeki 10 gün içinde bu konuda ortaya konulan 3 alternatiften birini seçeceklerini bildirdi.

    Kömür yatakları

    Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, "Türkiye’de çok sayıda kömür yatağı olduğu ve bunların karbondioksit emisyonunu etkileyip etkilemeyeceğini" sorması üzerine, kömür çıkarılmasına karşı olmadıklarını, çıkarıldıktan sonra santral kurulacaksa bununla ilgili emisyon azaltıcı, gaz tutucu ileri teknolojik tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

    Bakanlık olarak buna baktıklarını, havanın, suyun ve toprağın kirlenmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Eroğlu, son zamanlarda bu santrallerin kendilerini yenileyerek, emisyon tutucu arıtma tesisi kurduklarını bildirdi.

    Eroğlu, madenlerle ilgili de bir takım tedbirler aldıklarını, 1 Ocak 2008’den itibaren rehabilitasyon planlarını sunmadan izin vermediklerini belirtti. (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=876512&Date=09.05.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu