YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Mayıs 2008

Alaçatı Koyu Tehdit Altında

  • Koydaki sığlaşmayı araştıran Yıldız Teknik Üniversitesi uzmanları, koyun ağzının kapanacağını, rüzgar sörft yapılamayacağını iddia etti.

    08.05.2008 NTVMSNBC

    İZMİR - Rüzgar sörfçülerinin gözde merkezi Alaçatı bu özelliğini kaybetmek üzere mi? Yıldız Teknik Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Alaçatı koyu liman mendireğinin yol açtığı hızlı kumlanma nedeniyle bir süre sonra göle dönüşebilir. Koyun ağzı kapanacağı için 20 yıl sonrasında sörf yapmak imkansız hale gelebilir.

    Öğretim üyelerinden dikkat çeken açıklamalar

    Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Burası bir bataklığa dönüşünce turizm merkezi olmaktan çıkacak” derken, YTÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Ali Kılıç, “Alaçatı’yı korkunç bir gelecek bekliyor, önümüzdeki yıllarda Alaçatı’yı böyle göremeyeceksiniz” uyarısında bulundu.
     
    Rüzgar sörfü için dünyanın en iyi üçüncü koyuna sahip olan Alaçatı’da araştırma yapan uzmanlar, Alaçatı limanı ile mendireğin, rüzgar ve akıntının taşıdığı kumu koyun ağzında biriktirdiğini belirledi.

    Balıkçı barınağı olarak yapılan ve dört yıl önce marina haline getirilen Alaçatı Limanı’nın koyda yol açtığı değişiklik hava ve uydu fotoğraflarıyla da belgelendi. Bölgenin 2000 ve 2008 yılında havadan çekilen fotoğraflarında koyda kumun yarattığı sığlaşma fark edilebiliyor.

    Alaçatılılar’a, ‘Bodrum’a Çeşme’ye bakıp ders almalılar’ uyarısında bulunan Yrd. Doç. Ali Kılıç, “Alaçatı bu şekilde varlığını 25 yıl sürdüremez” dedi.

    Yerel yöneticileri tespitleri kabul etmiyor

    Uzmanların tezine farklı yaklaşan Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, denizin sığlaşması durumunda bunun rüzgür sörfünü yeni öğrenenler için bir avantaj olacağını savunuyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/445429.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu