YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mayıs 2008

Konya'da Güneş Ekilecek Enerji Biçilecek

  • Enerji Bakanı Güler, güneş enerjisiyle elektrik üretimine başlanacağının müjdesini verdi. Projenin büyük bölümü Konya Ovası'nda yer alıyor.

    11.05.2008 Radikal

    ANKARA-  Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olan Türkiye, bu potansiyelini kullanmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, rüzgârın ardından 24 aya yayılan güneş potansiyelini de kullanmak için, güneş enerjisiyle elektrik üretimine başlanacağının müjdesini verdi. Güler, Türkiye’nin zengin bir güneş enerjisi kaynağına sahip bulunduğunu belirterek, ülke genelinde güneş termik enerji potansiyelinin yılda 380 milyar kilowaatsaat (kwh) olarak belirlendiğini söyledi. Ancak çevreci örgütlerin tepkisine neden olan Nükleer enerjinin güneş ve rüzgar enerjisinin alternatifi olmadığını kaydeden Güler, nükleer santral projelerinin sürdüğünü kaydetti.

    Güler, düzenlediği basın toplantısında, yatırımcılar için hazırlanan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlasını tanıttı. Bundan 1,5 yıl önce çalışmanın başlatıldığını belirten Güler, bu çalışmanın sonuçlandığını ve çalışma ile Türkiye’nin bu alanda yatırım yapılabilecek alanlarını belirleyerek, yatırımcıların dikkatine sunduklarını söyledi.

    Türkiye’de güneş enerjisi konusunda yapılabilecek çok büyük proje imkânları olduğunu kaydeden Güler, yapılan çalışma ile yatırımların önünü açtıklarını kaydetti. Güler, atlas oluşturulurken Devlet Meteoroloji işleri Genel Müdürlüğü ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin 22 yıllık güneş ölçümleri baz alındığını söyledi. Güler’in tanıttığı atlasta güneş enerjisiyle elektrik üretmek için belirlenen alanların büyük bir kısmı Konya ovasında yer alıyor.

    Yılda 380 milyar kwh

    Türkiye’de güneş enerjisine dayalı yatırım yapabilecek alanın 4.6 bin kilometre kare olduğunu vurgulayan Güler, “Türkiye genelinde kullanılabilir alanların güneş termik enerji potansiyeli ise yılda 380 milyar kwh olarak belirlendi. Bu potansiyel 56 bin megawaat (mw) kurulu güce sahip doğal gaz çevrim santralinin elektrik enerjisine eşdeğerdedir. Güneş enerjisi potansiyeli açısından Türkiye, Avrupa’da İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor” dedi.

    Nükleere devam

    Küresel düzeyde güneş enerjisinden üretilen elektriğin halen pahalı olduğunu ama söz konusu maliyetin hızla aşağı indiğini ifade eden Güler, bu kaynağın çevre dostu olduğunu ve dışa bağımlılık yaratmadığını söyledi.

    Yenilenebilir enerjiye yönelmenin nükleer enerji projesinden vazgeçmek anlamına gelmediğini belirten Güler, nükleer enerjinin güneş ve rüzgar enerjisinin alternatifi olmadığını, güneş enerjisinin güneşli havalarda, rüzgâr enerjisinin rüzgârlı ortamlarda üretildiğine ve devamlılık arz etmediğine işaret etti.

    Karadeniz’e beş petrol ve doğalgaz sondajı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gelecek yıl Karadeniz’de beş büyük sondaj yaparak petrol ve doğal gaz aranacağını, bununla ilgili anlaşmayı imzaladıklarını, buradaki beklentilerinin gayet iyi olduğunu bildirdi.  Bakan Güler, otomatik fiyatlandırmayla ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Otomatik fiyatlandırmayı öne çekebileceğiz. Zaten bu 1 Temmuz’du. Fazla bir zaman da kalmadı. Ama bu tarihi daha öne çekmek mümkün. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyor. Biz göreve geldiğimizde petrol 23 dolardı. Şimdi 126 dolara çıktı. Onun için bu alternatif kaynaklara ağırlık veriyoruz. Biz aldığımız doğal gazın yaklaşık yarısını elektrik üretmekte kullanıyoruz. Eğer bu tip alternatif kaynaklara ağırlık verirsek ithal etme noktasındaki ihtiyacımız daha azalmış olacak” dedi.

    Antalya’da çatılara güneş pili konulacak

    Bakan Hilmi Güler’in verdiği bilgiye göre sözkonusu proje kapsamında belirlenen alanlara güneş tarlaları oluşturulacak. Aynı zamanda Antalya gibi yaz ve kış aylarında güneşli olan illerde çatılara güneş pilleri kurulacak. Bakan Güler, sadece Antalya ilindeki çatıların yüzde 80’ine güneş panelleri yerleştirilmesi ile yaklaşık 26.4 milyar kwh elektrik enerjisi üretilebileceğini, bunun da sanayi kenti olan örneğin Kayseri’nin 1 yıllık tüketiminden fazla olduğuna dikkat çekti.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=877205&Date=13.05.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu