YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Haziran 2008

Sıcaklar Önce Paçaları Tutuşturdu

  • 04.06.2008 Taraf

    İklim değişikliğinin belirtileri etkilerini erken göstermeye başladı. Türkiye’de gerekli önlemler alınmadığı için doğal yollarla gelen suyun büyük bölümü kuraklığın etkisiyle yok oluyor

    Geçtiğimiz yaz üç büyük kentte küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği sebebiyle yaşanan su sıkıntısı bu yılda etkisini gösteren kuraklıkla birlikte önlem alınmazsa ciddi bir susuzluk yaşanacağını gösteriyor. Geçtiğimiz kış beklenen yağışların yeterli olmaması nedeniyle İstanbul, Ankara ve İzmir’in çok az suyu kaldı ve susuzluk çanları çalmaya başladı.
    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) Taraf’a açıklama yaparak İstanbul barajlarlarındaki doluluk oranlarını ve İstanbul’un susuz kalmaması için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

    İstanbul'un 5.5 aylık suyu kaldı

    İstanbul Barajlarındaki mevcut su hacimleri şöyle; Ömerli 89.592, Darlık 29.764, Elmalı 5.380, Terkos 124.569, Alibey 4.207, B. Çekmece 66.024, Sazlıdere 14.107, Istrancalar 1.357, Kazandere 0.153, Pabuçdere 0.543. Toplamda ise bu oranın 335.695 olduğu belirtildi. Ayrıca, Melen’den İstanbul’a günde ortalama 700.000 metreküp su verilmekte olduğu da belirtildi.

    Gelecek olan kurak ve yağışsız günlerle birlikte yapılan açıklamalara da bakılarak İstanbul’un kaç günlük suyunun kaldığı sorusu İstanbulluların kafalarını kurcalıyor. İSKİ, İstanbul’a günde ortalama olarak iki milyon metreküp su verildiğini, 02 Haziran 2008 tarihi itibariyle barajların doluluk oranının %38.64 mevcut hacmin ise 335 milyon 695 bin metreküp’e düştüğünü ve İstanbul’a yetecek olan mevcut su miktarının 5.5 ay olduğunun altını çizdi. İSKİ, 2007 yılında kendini tamamen hissettiren kuraklığın yağışları da olumsuz yönde etkilediğini geçtiğimiz yıl barajların doluluk oranlarının %8’lere kadar düşerek risk sınırına indiğini vurguladı.

    İSKİ’nin aldığı önlemler

    Mevcut su rezervlerinin daha uzun süre yetmesi İstanbulluların tasarrufuyla mümkün olacak. Bunun yanı sıra su kaynaklarının geliştirme çalışmalarına devam eden İSKİ, ilk etapta yeraltı su kapasitesini arttırmayı ve Silivri ile Çatalca Bölgeleri’ndeki yerleşim yerlerini bu kaynaklarla beslenmeyi hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda var olan kuyulara yenileri eklenerek yeraltı suyu adedi 181’e çıkarıldı. İhale aşamasında olan 50 adet kuyunun sondaj çalışmalarına ise en kısa zamanda başlanacağı belirtildi. Bu yöntemle %70’i Türkiye hudutlarında bulunan ve yılda 200 miylon metreküp su verme kapasitesine sahip olan Rezve Deresi’nin suyunun. isale hatları ile Pabuçdere Baraj’ına ulaştırılması hedefleniyor. Yeşilçay- Darlık arasınada inşa edilecek 26 km’lik bir hatla Yeşilçay Sistemi’nden yağışlı mevsimlerde dahi alınamayan günlük 800 bin metreküplük suyu alma imkanı sağlayacak. Yeşilçay nehri üzerinde İsaköy ve Sungurlu Barajları’nı inşa edilerek yıllık 190 milyon metreküp su sağlanacak. İSKİ’nin hedefi su kesintisine gitmeden mevcut su rezerveleri ile yağışlı mevsime ulaşmak.

    Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) internet sitesinde yer alan ‘Yaşamın Özü: Su’ başlıklı araştırmada, su tehlikesini en aza indirmek için, su kaynaklarımızın çok dikkatli yönetilmesi gerektiği vurgulanıyor. WWF’lere göre Türkiye’de su kaynaklarının yönetimi uluslararası standartlarda iyi ve sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmemesi sebebi ile geleceğe ilişkin tehditler ciddi boyutlara ulaştı.

    Ankara Kızılırmak'ı içiyor

    Ankara barajlarının doluluk oranı %1,9’lara inmesiyle son günlerde suyunu Kızılırmaktan temin ediyor. Kızılırmak suyu özellikle ağır metal kirliliği içerdiği için tartışmalar yaratıyor. Ankara’da yaşanan su sıkıntısından dolayı belediyenin ve ASKİ’nin sorumlu tutulamayacağı açıklamasını yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, DSİ’nin daha önce kendilerini su sıkıntısı konusunda uyardığı yolundaki haberlerin de doğru olmadığını öne sürüyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresinin verilerinden yola çıkıldığında, şehre verilen günlük su miktarının 700 bin metreküpünün doluluk oranı yüzde 2’lerde seyrederek Çamlıdere ve Kurtboğazı barajlarından  ve sadece 150 bin metreküpünün Kızılırmak’tan temin edildiği anlaşılıyor. 

    İzmir'in yeraltı suları

    160 günlük suyu kalan İzmir acil çözümde bulunmadığı takdirde vanalarını kapatacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, barajlardaki su seviyesinin azalması ve kentin suyunu karşılayacak kadar su kalmamasından dolayı tasarruf kampanyası başlattı. Kullanılabilecek her türlü suyu en verimli şekilde değerlendirebilmek için çalışan belediye kazılardan çıkan suyu bile değerlendiriyor. Şirinyer’deki raylı sistem kazıları sırasında çıkan kaynak suyunu boşa akıtmamak için harakete geçen belediye bir motopomp tesisi kurup en yakın İZSU merkezine 400 metrelik isale hattı döşedi. Böylelikle günde 1300 ton su tasarrufu sağlamış oldu. İzmir’in Buca ve Şirinyer bölgesinde temizlik ve park sulaması için gereksinim duyulan suyun bu tesisten alınacağını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri “Amacımız her geçen gün giderek azalan suyumuza sahip çıkmak, bir damlasını bile boşa gitmesini önelemek. Kurulan tesis sayesinde bölgede ki kullanım suyu ihtiyacı, büyük çaba ve masraflarla ürettiğimiz içmesuyundan değil yer altı sularından karşılanacak” açıklamasında bulundu.

    http://www.taraf.com.tr/haberv.asp?HaberNo=9467

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu