YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Haziran 2008

Avukatlardan Çevre Hukuku Derneği

  • 05.06.2008 bianet

    5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, İstanbul Barosuna bağlı avukatlar öncülüğünde Çevre Hukuku Derneği kuruldu. Dernek "Yaşanabilir bir çevrede yaşamak bir haktır. Hak; hukukla korunur" diyor.

    Dernek çevre ihlaline gözcü olacak

    Dernek yazılı açıklamasında "Türkiye' de ve Dünyada yöneticiler ve siyasetçiler 'dünyayı kurtaracak' çözümlerin uzağındalar. Çevre duyarlılığı anlamında çocuklarımızı çöp toplamaya gönderiyorlar ya da sağlığa zararlı kimyasallar taşıdığı herkesçe bilinen şehir suyunu '20 gündür şehir şebekesine veriyoruz, kimseye bir şey olmadı' diye övünebiliyorlar" diyor.

    "Yaşanabilir bir çevrede yaşamak bir haktır. Hak; hukukla korunur" diyen dernek yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

    Çevre ihlalleri karşısında ortaya çıkan hukuk çabalarını birleştirmek ve yurtaşın ulaşabileceği hak arama yollarını oluşturmak,

    Çevre alanındaki hukuk mevzuatını geliştirmek, mevzuatın eksik ve yanlışlarını düzeltmek ve geliştirilmesine katkı yapacak çabaları birleştirmek,

    Kamuoyunu çevrenin hukuk yoluyla korunması konusunda aydınlatmak, küresel iklim felaketi senaryoları karşısında yapılabilecek bir şeyler olduğunu hatırlatmak, İnsanlara iyi bir çevrede yaşamanın bir hak olduğu bilincini anlatmak, bu bilinci yaygınlaştırmak.

    Dernek, 1982 Anayasasında çevre hakkına ilişkin düzenlemede çevre ihlalleri ile ilgili olarak, zarar görme koşulu aranmaksızın tüm yurttaşlara dava açma hakkının tanıma ve Danıştay’ın bu doğrultudaki kararları son derece olumlu ve önemli olduğunun altını çiziyor.

    "Çevrenin idari işlemler veya idari kararlar yanı sıra hukuk yoluyla korunması için gerekli olan, bu yasal mevzuatın yurttaşlarca kolayca kullanılabilmesini ve anlaşılır hale getirilmesini sağlamaktır.Bu bakımından düşünüldüğünde,çevre ihlali oluştuğunda, bilgiyi paylaşmak ve bu bilgiyi kamuoyu bilgisine taşımak kadar, ihlal karşısında sınırlamalar getirecek olan hukuk yoluna başvurma yollarını oluşturmak da önemlidir."

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/107437/avukatlardan-cevre-hukuku-dernegi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu