YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Haziran 2008

Gelecekte Yaşanabilecek 4 Ülke

  • 05.06.2008 NTVMSNBC

    Bugün Dünya Çevre Günü... Çevre, dünyamız ve varoluşumuz için en büyük tehdidi küresel ısınma oluşturuyor. Yeni Zelanda, Kosta Rica, İzlanda ve Norveç, bu sorunla mücadalede ön cephede savaşıyor. Bu dört ülke de atmosfere salınan karbondioksit gazı miktarını sıfırlamak için birbirleriyle yarışıyor. Yeni Zelanda, çevre günü dolasıyla düzenlenen etkinliklere de bu yıl ev sahipliği yapıyor. 

    Küresel ısınma ve yol açtığı iklim değişikliğine karşı önlem alma konusunda birbirleriyle yarışan bu dört ülkenin hedefi sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açan karbondikotsit gazı salımını sıfırlamak.

    Norveç’in hedefi 0 karbondioksit salımı

    Norveç “0 karbondioksit salımı” noktasına 2030’da ulaşmayı umuyor, Yeni Zelandalılar da 2025’e kadar enerji üretiminin yüzde 90’ınını çevre dostu teknolojilerle gerçekleştirmeyi hedefliyor. Norveç’te elektrik sisteminin yüzde 70’ini yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Özellikle hidrosantralleri kullanan Norveçliler jeotermal ve rüzgardan da enerji elde ediyor. Norveç hükümetin hedefi 2025’e kadar bu oranı yüzde 90’a çıkarmak.

    Yeni Zelanda ilk karbonsuz ülke olabilir

    Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clarke, diğer üç ülkeyi geride bırakarak ilk karbonsuz ülke olacakları konusunda iddialı olduklarını söylüyor. Clarke, “Dünyanın en büyük sorunu olan iklim değişiklikleriyle mücadelede Yeni Zelanda’nın öncü olmasını istiyorum. Eğer bu sorunla kapsamlı bir şekilde mücadele edilmezse gelecek nesillere bıracak bir dünya kalmayacak” diyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/448999.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu