YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2008

İnsanların Yaşamadığı Her Yer Çöplük mü?

  • 07.06.2008 CNN Türk

    Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Yalıkavak Beldesi'nde fokların barınma alanı Küdür Yarımadası ve limanda dalgıçların yaptığı deniz dibi temizliğinde su altından çıkanlar görenleri şaşkına çevirdi.

    Bahçıvan çizmesi, pet şişe, dolu bira şişeleriyle bir de terazi çıkınca Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği Başkanı Nezih Bilecik isyan etti. Bilecik, "Fokların Ege ve Akdeniz'de beş önemli üreme alanından biri olan Küdür Yarımadası etrafında denizden çıkanlar bizleri şok etti. İnsan eliyle yaratılan kirlilik durdurulmalı" dedi.
     
    Yalıkavak Belediyesi, Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği, Muğla Üniversitesi Su Sporları Topluluğu ve Muğla Doğa Sporları Derneği tarafından bugün Bodrum'un Yalıkavak Limanı ve fokların yaşam alanı olan Küdür Yarımadası etrafında deniz dibi temizlik çalışması yapıldı.
     
    Üç bin yıllık tarihi batık ve anforaların ve fok mağaralarının bulunduğu alandaki temizliği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği Başkanı Nezih Bilecik, Yalıkavak Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Saruhan da izledi.
     
    25 metre derinliğe kadar inen 30 dalgıca Sahil Güvenlik ekipleri de eşlik etti. Dalgıçların su altından çıkardığı, bira şişeleri, pet şişeler, araç lastikleri, tabak, çatal, pis su boruları, tencere, kağıt ve naylon poşetler, bahçıvan çizmesi ve bir terazinin de bulunduğu iki traktör çöp İskele Meydanı'nda sergilendi. Çöpleri Alman, Hollandalı ve Belçikalı turistler de ilgiyle izledi.

    Muğla Doğa Sporları Derneği Başkanı dalgıç Vural Ülger "Deniz dibinden çıkardığımız atıkların yüzde 99'u insan kaynaklı. Bir de terazi çıkınca, deniz dibinde balık mı tartıp satıyorlar diye düşündük. İnsanoğlunun tatil yaptığı, dinlendiği yerde üstelik fokların barınma alanına, eline ne geçtiyse atmasına bir anlam veremiyoruz. Çevre hızla yok oluyor, çok daha dikkatli olunmalı" dedi.

    Bu yıl ikinci kez yaptıkları temizlik çalışmasıyla Akdeniz foklarının barınma alanı olan ve turistlerin dinlenmek için tercih ettiği koylardaki çevre kirliliğini önlemeyi amaçladıklarını belirten Yalıkavak Çevre ve Fok Araştırmaları Derneği Başkanı Nezih Bilecik de tepkisini dile getirdi.
     
    Bilecik, "Fokların Ege ve Akdeniz'de beş önemli üreme alanı olan Küdür Yarımadası etrafında denizden çıkanlar bizleri şok etti. Tümü insanlar tarafından yaratılan kirliğe dur denilmeli. Fokların üreme alanındaki kirlilik bölgede tatil yapan insan sayısına paralel olarak gittikçe artıyor. Böyle giderse nesli tükenmekte olan foklar kadar insanların da denize girmesi sakıncalı hale gelir" dedi.
     
    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=467872

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu