YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2008

Türkiye'de ilk "Çöl Varanı" Fotoğrafı

  • 08.06.2008 Hürriyet

    Doğa Derneği'nin "Hedef Sıfır Yok Oluş" kampanyası kapsamında yürütülen "Urfa'nın Bozkırları" projesinde Türkiye'de ilk defa "çöl varanı" fotoğrafı çekildi. Turan Çetin'in fotoğrafları, Türkiye'nin en çok okunan gezi, doğa ve çevre dergisi Atlas'ın haziran sayısında yer aldı.

    Çöl ve yarı çöl alanlarda yaşayan çöl varanı (Varanus griseus), Anadolu'nun soyu tehlike altındaki en nadir canlı türlerinden biri. Arazi çalışmalarında tespit edilen çöl varanlarının boyu 1.30 metreye kadar çıkabiliyor. "Dev kertenkele" de denen çöl varanının korunması çalışmalarına Urfalılar da katılıyor, gönüllüler hayvanı izleyip kayıtlar tutuyor. Nesli tehlike altındaki türün tanıtımı için yöredeki okullarda çeşitli çalışmalar da yapıldı. Doğa Derneği'nin Hasankeyf ofisi ise 14 Mayıs 2008'de açıldı. Dernek Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin korunması için yürüttüğü çalışmaları yeni ofisiyle daha da yoğunlaştıracak

    Geçen yıl da Şırnak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri, Silopi'de köylüler tarafından yakalanıp kendilerine teslim edilen 2 adet varanı, Silopi Belediyesi Veteriner Hekimi M. Emin Güler'in kontrolünde doğal yaşam ortamına bırakmışlardı.

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=9126118&tarih=2008-06-08

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu