YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2008

Denizin Bitişi Görüntülendi

  • 09.06.2008 Atlas
    Gökhan Karakaş

    Akdeniz'deki canlı yaşamı üzerine araştırma yapmak için denize açılan Arctic Sunrise gemisindeki son günlerimiz, denizin dibindeki tahribatı açıkça gösterdi.

    Son birkaç gündür gemi radarının tespit ettiği deniz dağlarında küçük bir denizaltıyla yaptığımız araştırmaların sonuçları Dünya Çevre Günü'nde hiç de umut verici değil.

    Açık denizin içinde yükselen dağ kütlelerinin etrafında araştırma yapan ve elde ettiği görüntüleri canlı olarak gemiye ulaştıran ROV (Remote Operated Vehicle) adlı aygıt, tabanın ne denli tahrip edildiğini belgeledi. Sualtı fotoğraf ve video uzmanı İngiliz Gavin Newman'ın yaptığı aygıt, 80-100 metre derinliklerde bile tabanın yok edildiğini gösteriyor.

    Yasadışı avlanma

    Akdeniz'deki canlı yaşamının hızlı yok olmasının nedeni, aşırı ve yasadışı avlanma yöntemleri. Deniz tabanını canlı yaşamına olanak vermeyecek şekilde süpüren balıkçılık yöntemleri tüm türleri tehdit ediyor. Başta balıklar olmak üzere deniz tabanına yumurtlamak için gelen tüm canlıların ekolojisini bozan faaliyetlerin yıkıcı boyutları, ROV'un görüntüleriyle ortaya konuluyor.

    Deniz biyoloğu olan Greenpeace Araştırma Laboratuvarı Başkanı Paul Janston şöyle dedi:

    'Deniz tabanı trol ve benzeri ağ sistemleriyle tahrip edilmiş. Yılda birden fazla bu tür avcılık yapıldığından deniz yaşamı kendini hiç toparlayamamış. İngiltere'nin Kuzey Denizi'nde de aynı olumsuzlukları gözlemledik. Bu tür yerler uzun süre tahrip edilmezse uzun sürede ekosistem kendini toparlayabilir.'
     
    http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/07520/
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu