YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2008

ODTÜ: "Kızılırmak Suyunda Arsenik Var"

  • 11.06.2008 CNN Türk

    Ankara'da Kızılırmak suyu tartışması büyüyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, ''ODTÜ'den temiz raporu aldım'' diyen ASKİ'yi (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) yalanladı.

    Üniversiteden "Belediye bizden su analizi istemedi, arıtılmamış Kızılırmak suyunda limitin neredeyse iki katı arsenik var" açıklaması geldi.
     
    CNN TÜRK'e bilgi veren ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, ASKİ'nin belediye dergisinde yayımladığı raporun kendilerine ait olmadığını, inşaat mühendislerine ait olduğunu söyledi.
     
    Akbulut "Kesikköprü Barajı'ndan inşaat mühendislerinin aldığı numuneler üzerinde 9 ay önce tahlil yaptık. Arseniğe rastlamadık" dedi.
     
    Ural Akbulut, ASKİ'nin 9 ay önceki raporu kullanmasını eleştirdi, tartışmalar nedeniyle geçen cuma günü Kesikköprü'den yeni numuneler alarak yeni bir analiz yaptıklarını açıkladı.
     
    Akbulut, "Normalde bir milyonda en fazla 10 birim arsenik olabilir. Ancak Kesikköprü'den alınan numunelerde 13 ila 18 birim arasında arsenik çıktı. Bu zehir demek" dedi.
     
    ODTÜ Rektörü, Kızılırmak suyunun mevcut barajlardaki suyla karıştığı ve arıtıldığı için şebeke suyunda arseniğe rastlanmadığını açıkladı.
     
    Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski'nin, ülkesinin milli günü dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise İzmir'in üç ayrı yerinde su tahlili yaptırdığını, iki ayrı yerde arsenik oranlarının 39 ve 38 çıktığını, Ankara'nın içme suyunda ise bu oranın 1'in altında olduğunu söyledi.
     
    Gökçek, bir kaşık suda fırtına koparılmaya çalışıldığını savunarak, "Bizim suyumuz tertemiz. Kızılırmak'ta arsenik 12'dir. Dünya Sağlık Örgütü'nün kabul ettiği oran 10'dur. Biz arıtma tesisinde çökertme ve havalandırma yoluyla bunları arıtıyoruz, 1'in altına düşürüyoruz. Dolayısıyla arsenik kalmıyor" diye konuştu.
     
    Çamlıdere Barajı suyundaki arseniğin özellikle yağmur mevsimleri arttığını anlatan Gökçek, bu suyun da arıtıldığını bildirdi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=469320

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu