YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2008

BM Haritasındaki Korkunç Gerçek

  • 11.06.2008 CNN Türk

    Afrika'da yok olan ormanların, dünya ortalamasının iki katı olduğu bildirildi.

    BM Çevre Programı'nın Afrika ülkeleri çevre bakanlarının Johannesburg'daki toplantısı için hazırladığı 400 sayfalık haritada, uydudan çekilen fotoğraflar, büyüyen şehirler, çevre kirliliği, ormanların yok edilmesi ve iklim değişikliğinin, bazı bölgelerdeki gelişmelere rağmen Afrika kıtasına verdiği zararı gözler önüne seriyor.

    Program, Afrika'nın her yıl yaklaşık İsviçre'nin yüz ölçümü kadar olan 4 milyon hektardan fazla ormanını kaybettiğini, bunun dünyada yok olan orman ortalamasının iki katı olduğuna dikkati çekerken, kıtada az sayıdaki buzulun da hızla küçüldüğünü açıkladı.

    Haritadaki fotoğraflarda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Malavi, Nijerya ve Ruanda dahil olmak üzere Afrika ülkelerinde son dönemde yok olan ormanlık alanlar görülürken, bunun 35 ülkenin yer aldığı kıtada en kaygı verici sorun olduğu belirtildi.

    Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Uganda sınırında, 5 bin 109 metre zirveye sahip Rvenzori Dağlarında yer alan buzulların 1987 ila 2003 yılları arasında yarı yarıya küçüldüğünü ortaya koyan haritada, Tanzanya'da, 5 bin 895 metre zirveyle kıtanın en yüksek dağı olan Kilimanjaro'da karlık bölgelerin azaldığı ve Çad Gölünün kuruduğu da görülüyor.

    Haritada, Afrika'da 300 milyon insanın su kıtlığı yaşadığı ve Sahra Altı ülkelerinde yaşanan bu sıkıntının 2050 yılına kadar yaklaşık üç katına çıkmasının beklendiği belirtildi.

    BM Çevre Programı, Afrika'da ümit verici gelişmeler olduğunu da açıklayarak, buna Tunus'un güneydoğusunda aşırı otlatmaya karşı oluşturulan eylem planı ve Moritanya'da sulak alanların genişletilmesi projesini örnek gösterdi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=469018

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu