YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Haziran 2008

Şanlıurfa'da Dev Kertenkele Görüntülendi

  • 17.06.2008 CNN Türk

    Çöl ve yarı çöl alanlarında yayılan ve boyu yaklaşık 1 metre olan dev kertenkelenin neslinin tükenmek üzere olduğu kaydedildi.

    Doğa Derneği'nin Şanlıurfa'da yürüttüğü koruma çalışmaları kapsamında bir kertenkeleye göre iri olmasından dolayı 'Dev kertenkele' olarak da adlandırılan 'Çöl Varanı'nın Türkiye'deki son örneklerinden biri görüntülendi.
     
    Doğa Derneği'nin projesi kapsamında yapılan arazi çalışmalarında tespit edilen kertenkelenin boyunun ortalama 1 metre olduğu ve nadir görülen bu canlının büyüklüğünün 1.5 metreye kadar ulaşabildiğini de kaydedildi.
     
    Şanlıurfa'daki kurak alanlarda yaşayan kertenkelenin tarım alanlarının genişlemesi nedeniyle nesli tehlike altında olduğu ifade edildi.

    Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, dev kertenkeleyi korumak için 'Sıfır Yok Oluş' projesi kapsamında okullarda doğadaki önemi anlatan oyunlar oynandığını ve köylülerle sohbet edildiğini belirterek, "Bölgede son iki yıldır kertenkeleye yönelik arazi çalışmaları yaptık.
     
    Çöl Varanı olarak da bilinen dev kertenkele gibi çok nadir canlıların doğal alanlarında görüntülenmesi, doğanın yalnızca mavi ve yeşilden oluşmadığını Türkiye'ye hatırlatmak için son derece önemli gelişmeler.
     
    Ceylan, telli turna, yaban koyunu ve buğday gibi kültürümüzde önemli yer oluşturan canlı türlerinin tümü bozkır canlıları. Doğa Derneği, tehlike altındaki bozkır yaşamını tanıtmaya ve korumaya devam edecek" dedi.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=471267

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu