YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2008

Caretta caretta'nın Kafatasını Kırdılar

  • 21.06.2008 CNN Türk

    Hatay'ın Samandağ ilçesi sahilinde, başına kesici aletle vurularak kafatası kırılmış halde bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağası, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi'nde tedavi altına alındı.

    Samandağ'ın Çevlik bölgesinde, Kaymakamlık ve Çevre Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Koruma Projesi" kapsamında araştırma yapan MKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Bektaş Sönmez, caretta caretta'yı sahilde kafasından yaralı görünce durumu yetkililere bildirdi.

    Kaplumbağa, kaymakamlığın aracı ile Veterinerlik Fakültesine getirildi. MKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enes Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk müdahalenin ardından çekilen röntgende kaplumbağanın kafasında çok sayıda kırık olduğunu tespit ettiklerini söyledi:

    Altuğ, şöyle devam etti:

    "Yaklaşık 70 santimetre uzunluğunda ve 40 kilogram ağırlığındaki caretta carettanın öncelikle yarasını temizledik. Aldığı ağır darbenedeniyle kaplumbağaya şu an serum ve ilaç tedavisi dışında bir şey yapamıyoruz.
     
    Şiddetli beyin travması geçiren deniz kaplumbağası 3-4 gün hayatta kalmayı başarabilirse kafatasında bulunan kırıkların onarımı için operasyonlara başlayacağız. Kafasına aldığı kötü darbe nedeniyle yaşaması bir mucize olan deniz kaplumbağasına 'Şanslı' ismini verdik."

    "Şanslı'nın kurtarılması için nöbet"

    Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumanın herkesin görevi olduğunu ifade eden Altuğ, "Ender bulunan bu kaplumbağalarla ilgili herkesin duyarlı olması gerekiyor. Gözetim altında tutulan Şanslı'yı kurtarmak için öğrencilerle nöbet tutacağız. Onu kurtarmak için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

    Özellikle balıkçıların deniz kaplumbağaları konusunda dikkatli davranması gerektiğini ifade eden Altuğ, vatandaşların yaralı bir kaplumbağa bulduklarında hemen ilgili birimleri aramasının, yaşamlarını sürdürmesi açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=472646

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu