YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2008

'Biyoyakıtlar Yoksulları Vurdu'

  • 25.06.2008 BBC Turkish

    İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam'a göre, geleneksel yakıtların yerine biyoyakıtların kullanılması sonucunda dünya genelinde 30 milyondan fazla kişi yoksulluğa sürüklendi.

    Oxfam, gelişmiş ülkelerde izlenen "yeşil politikaların" dünya genelinde en çok yoksul kesimleri vuran gıda fiyatlarındaki artışı körüklediğini belirtti.

    Örgüt ayrıca biyoyakıtların iklim değişikliğiyle mücadeleye hiçbir katkı sağlamadığını da öne sürdü.

    Oxfam'ın hazırladığı raporda, Avrupa Birliği'ne "2020 yılına dek, ulaşımın yüzde 10'unda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını" öngören hedefinden vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

    Oxfam, AB'nin koyduğu hedefin toprağın kullanımını değiştirmek suretiyle 2020 yılına gelindiğinde karbon salımlarını 70 katına çıkarabileceği tahmininde bulunuyor.

    Örgütün biyokayıt politikası danışmanı ve söz konusu raporu kaleme alan Rob Bailey, zengin ülkeleri etanol gibi alternatif enerji kaynaklarının üretimi için teşvikler ve vergi kesintileri tanımakla suçladı.

    Bailey, "Eğer bir tarım ürünün yakıt değeri gıda değerini aşarsa, o zaman yakıt olarak kullanılmaya başlayacaktır. Zengin ülkeler iklim değişikliğini daha da kötü bir hale sürüklüyorlar. Tarım ürünlerini ve toprakları gıda üretiminden çalıyor, milyonlarca insanın hayatını mahvediyorlar." dedi.

    Biyoyakıtlar, son derece tartışmalı bir konu.

    Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva gibi bazı liderler, biyoyakıt patlamasının gelişmekte olan ülkelere büyük fırsatlar sunduğunu söylüyor.

    Lula da Silva, Afrika, Orta Amerika ve Karayipler'deki enerji ürünleri üreticileri için kârlı bir ihraç alanı sunduğunu ve böylece yoksulluktan bir çıkış yolu sunduğunu savunuyor.

    Ancak bazı yardım örgütleri ve uzmanlar, biyoyakıt üretiminin olası olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

    Mesela bir BM yetkilisi, biyokayıt üretimini "insanlığa karşı bir suç" olarak nitelendirmişti.

    http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2008/06/080625_oxfam_biofuel.shtml

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu