YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2008

Petrol Şirketleri Yargılanmalı

  • 24.06.2008 Radikal

    NEW YORK - 1988’de ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada küresel ısınma uyarısı yaparak ilk alarm zili çaldıran biliminsanı olan James E. Hansen, dün tarihi konuşmasının 20. yıldönümü vesilesiyle Kongre’nin yine karşısına çıkarken, gündeminde bu kez fosil yakıt şirketlerinin yargılanması vardı. NASA’nın Godard Enstitüsü Başkanı ve Columbia Üniversitesi’nin çevrebilimleri profesörü Hansen’in konuşmasının içeriği önceden Guardian’da yayımlandı.
    Daha önce tütün şirketlerinin sigarayla kanser arasındaki bağlantıyı örtbasa çalışmaları gibi fosil yakıt şirketlerinin de küresel ısınmanın gerçekliğine dair şüphe uyandırma kampanyası yürüttüğüne dikkat çeken profesör, bunların yöneticilerinin insanlığa ve doğaya karşı suç işlemekten yargılanmasını istiyor. Petrol devi ExxonMobil ile kömür devi Peabody Energy’nin yanlış bilgilendirme kampanyasını tümüyle bilinçli yürüttüklerini kaydeden Hansen, Guardian’a şunları söyledi: “Okul kitaplarına giren bilgiyi bile etkileyen örgütler yoluyla yanlış bilgi yayan başrol oyuncularından birinin CEO’su olma gibi bir konumdaysanız, bence suç işliyorsunuz.”

    “Sorun lobicilik. Washington’da para konuşuyor, demokrasi çalışmıyor” diyen Hansen, iklim değişikliğini umursamayan Kongre üyelerini bizzat hedef alacağını, bunların kasımda yeniden seçilmemeleri için kampanya yürüteceğini belirtti.
    20 yıl önce diğer biliminsanları konuşmaya çekinirken sera gazı etkisinden yüzde 99 emin olduğunu söylemiş Hansen, dün de atmosferdeki karbondioksit derişiminin güvenli düzeyi çoktan aştığından yüzde 99 emin olduğunu dile getirdi. Bugünkü derişim 385 ppm (milyonda 385 parça) ve yılda 2ppm artıyor. Oysa derişimin öncelikle 350 ppm’ye indirilmesi gerekiyor. Kasımda seçilecek yeni ABD Başkanı’nın sera gazı oranlarının düşürülmesine ilişkin Kyoto Anlaşması’yla ilgili tavrını belli etmesi açısından 2009’u kritik yıl olarak niteleyen Hansen’e göre, yeni başkan iklim değişikliğine karşı J.F. Kennedy’nin aya gitme kararına eşdeğer bir girişim üstlenmek zorunda.

    Obama Enron’a karşı

    Başkanlığın Demokrat talibi Barack Obama ise, dün varil petrol fiyatının 140 doları bulmasından rekor kar eden spekülatörleri sorumlu tutup spekülatörlerin at koşturmasına izin veren yasadaki Enron boşluğunu kapatma sözü verdi. ABD’nin en büyük yolsuzluk ve iflasına imza atmış şirket olan enerji devi Enron’un lobi faaliyeti sonucu Aralık 2000’de yürürlüğe giren yasa iki taraf arasındaki hisse alışverişi ile elektronik enerji borsasını hükümet düzenlemesinden muaf tutarak, fiyat manipülasyonuna izin veriyor. Gelgelelim gıda fiyatındaki artışın en önemli sebeplerinden biyoyakıtı destekleyen Obama, etanolün ‘milyarlarca doların petrol üreten düşman ülkelere gönderilmesini önleyerek ulusal güvenliğin sağlanmasında elzem olacağını’ söylemişti. Siyah adayın akıl hocalarının hepsi etanol lobisinin adamı.

    McCain pil derdinde

    Denizden petrol çıkarılmasını destekleyen Cumhuriyetçi John McCain ise, dün ‘Zihni Sinir projelere’ ilgisini belli edip, başkan olursa otomobilleri mükemmel ve temiz çalıştıracak pil üretene 300 milyon dolar ödül vereceğini duyurdu. Bunun için 300 milyon Amerikalının cebinden 1 dolar almayı planlıyor. (Dış Haberler)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=884944&Date=26.06.2008&CategoryID=85

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu